Asumisviihtyvyys

Jokainen asukas elää arkea omalla tavallaan. Välillä elämisen äänet kantautuvat oman asunnon ulkopuolelle. Jokainen voi vaikuttaa omaan ja muiden asukkaiden asumisviihtyvyyteen ottamalla muut huomioon etenkin ilta- ja yöaikana.

Me Niiralan Kulmalla haluamme, että jokainen asukas voisi nauttia oman kodin rauhasta ja hyvistä yöunista asumisviihtyvyydestä tinkimättä. Asukkaat asuvat juuri niin rauhallisessa tai rauhattomassa talossa kuin itse sietävät. Vain asukkaat viime kädessä voivat päättää, kuinka hyvä talossa on asua. Asumisviihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä asukkaiden kesken jokaiselle kiinteistölle lisää asukastoiminnan mahdollistamat yhteiset tapahtumat tarjoiluineen tai ympäristöä piristävät hankinnat, kuten kukkaistutukset. 

Olemme koonneet seuraavaan työkaluun neuvoja ja ohjeita eri tilanteisiin.

Asumishäiriöiden neuvontatyökalu asukkaille

Häiritseekö naapurin tupakointi?

Niiralan Kulman kaikki vuokrasopimukset, jotka on allekirjoitettu 1.4.2018 jälkeen ovat savuttomia. Useat viimeisen 10 vuoden aikana peruskorjatut tai valmistuneet uudiskohteet ovat myös täysin savuttomia. Peruskorjatuissa ja uusissa kohteissa tupakointi on kielletty  asunnossa, parvekkeella, asuntopihalla sekä terassilla. Näiden kiinteistöjen piha-alueella tupakointi on sallittu vain sitä varten merkityillä alueilla.

Ennen 1.4.2018 tehdyt vuokrasopimukset on tehty niillä ehdoilla, jossa tupakointi on sallittu asunnossa ja parvekkeella. Näissä sopimuksissa on kuitenkin jo pääsääntöisesti kaikissa maininta, että tupakoinnin aiheuttamat vaikutukset huoneiston koraukseen voidaan laskuttaa asukkaalta. Niiralan Kulma on aloittanut vuonna 2021 edistämään savuttomuutta muuttamalla erillisellä vuokrasopimusliitteelllä sopimusehtoja niin, että tupakointi on kielletty asunnoissa sekä parvekkeilla. Olemme myös hakeneet parveketupakointikieltoa Kuopion kaupungin ympäristöviranomaiselta. Niiden sopimusten kohdalla, joissa ei ole erillistä tupakointikieltoa, emme valitettavasti voi puuttua häiritsevään tupakointiin muutoin kuin neuvottelemalla ja ohjaamaan asukkaita talon yhteiselle tupakkapaikalle. 

Jos asuntoosi kantautuu toistuvasti häiritsevää tupakan savuhaittaa naapurista, pyri ensin itse huomauttamaan asiasta häiriön aiheuttajalle. Jos tämä ei ole mahdollista, ota yhteyttä kiinteistönhoitoon ilmanvaihdon toimivuuden selvittämiseksi. 

Häiritsevän tupakoinnin jatkuessa yhteydenotosta huolimatta, voit tehdä ilmoituksen asukkaan e-palvelujen kautta, minkä jälkeen teemme tilanteen vaatimia selvittelyitä ja toimenpiteitä.

Aiheutuuko lemmikkieläimistä ongelmia?

Milloin pitää soittaa hätänumeroon?

Tilanteita, joissa olisi isännöinnin sijaan syytä soittaa poliisille, voi määritellä rikoslain kautta: jos ilmoitettava asia täyttää rikoksen tunnusmerkit, soita hätänumeroon. Esimerkiksi, kun kyse on henkeen tai omaisuuteen kohdistuvasta uhkauksesta tai rikoksesta, isännöitsijä ei ole sopiva taho selvittämään asiaa. Jos siis kiinteistöllä tapahtuu esimerkiksi murto tai jotakuta kohtaan esitetään tappouhkauksia, kyseessä on poliisiasia. Samoin silloin, kun vaikkapa riitely äityy niin pahaksi, että kunnianloukkauksen kriteerit täyttyvät. Kunnianloukkauksen kriteereissä merkittävää on tiedon valheellisuus ja vahingon aiheuttaminen.

Myös huumeongelmat kuuluvat aina poliisille. Jos esimerkiksi herää epäilys, että naapurissa käytetään tai kasvatetaan huumekasveja, voi olla yhteydessä poliisiin: vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai 0295 415 232 (Ilmoittajan tietoja ei luovuteta kenellekään).

Ensisijaisesti poliisille kuuluvista asioista kannattaa harkinnan mukaan kertoa tiedotusluonteisesti aina myös isännöintiin. Isännöintiin voi olla yhteydessä silloin, jos voidaan puhua häiritsevästä elämästä, mutta uhkaa tai vaaraa ei ole. Häiritsevää elämää on esimerkiksi kohtuuton meteli: pitkäkestoinen ja kova melu päivisin tai meteli hiljaisuuden aikaan. Häritsevästä elämästä ei ole kuitenkaan kyse silloin, kun ärsytystä herättävät tavanomaiset arjen äänet, kuten lapsen itku. Lähtökohtaisesti asioista olisi hyvä päästä sopuun yhdessä keskustellen ja talon tavoista sopien.

Katso videolta Niiralan Kulman viihtyvyystirehtöörin vinkit asumisviihtyvyyteen:

Sovittelu henkilöiden keskinäisissä riidoissa

Asukkaiden ja heidän vieraidensa keskinäiset ongelmat ja riidat naapureiden kanssa eivät kuulu yhtiön toimivallan piiriin. Näissä tapauksissa olisi parasta, jos asianosaiset pyrkisivät sopimaan asioista keskenään. Yhtiön asukasisännöitsijöiden kautta asukkaiden välinen riitatilanne voidaan ainoastaan ohjata Pohjois-Savon sovittelutoimistoon soviteltavaksi. Aloitteen sovittelusta voi myös tehdä kumpi tahansa riidan osapuolista.

Sovittelussa voidaan käsitellä rikos- ja riita-asioita. Sovittelu on mahdollista tapauksissa, joissa on vähintään kaksi osapuolta, ja joista ainakin yksi osapuoli on luonnollinen henkilö. Riita-asioista yleisimpiä soviteltavia ovat koulukiusaaminen ja naapuruusriidat. Sovittelutoimisto arvioi asian soveltuvuuden sovitteluun. Sovittelu on vapaaehtoista, luottamuksellista, puolueetonta ja maksutonta.

Sähköinen aloitelomake

Vaihtoehtoisesti voit myös tulostaa aloitelomakkeen ja toimittaa sen Pohjois-Savon sovittelutoimistoon, Puijonkatu 23, 4.krs, 70100  KUOPIO.
Tulostettava aloitelomake (pdf)

Jos kuitenkin koet naapurin tekemisen häiritsevän toistuvasti asumisviihtyvyyttäsi, lue lisää täältä miten toimia tilanteessa.

Asuntoon tai kiinteistöön liittyvissä huolto- tai korjausasioissa voi olla yhteydessä suoraan kiinteistönhoitoon.

 

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI