Ei tikusta, vaan Nikusta asiaa!  Uutisia ja artikkeleita Niiralan Kulmasta, asukkaiden, henkilökunnan ja koko toiminnan näkökulmista. 

75 vuotta yhteistyötä asukkaiden hyväksi

26.09.2024 - Kirjoittaja

Kuopion Vesi on ollut osa Niiralan Kulman asukkaiden arkea jo 75 vuoden ajan tarjoten asukkaille puhdasta ja raikasta juomavettä ja huolehtien jäteveden poisjohtamisesta vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.

Puhdasta talousvettä jo 111 vuotta

Vesilaitostoiminta käynnistyi Kuopiossa vuonna 1913. Toiminnan alkuvuosina vesihuoltoverkostoa oli vain muutamia kilometrejä. Kun kaupunki kasvoi ja muuttoliike maaseudulta kaupunkeihin lisääntyi tuli verkostojen laajentaminen ajankohtaiseksi.

Vuoden 1913 vesilaitos toimi muutaman henkilön voimin ja tehtävät olivat teknisiä. Tänä päivänä vesihuollosta Kuopion Vedellä huolehtii yli 90 vesihuollon ammattilaista. Suuri osa tehtävistä on edelleen teknisiä, mutta rinnalla on myös automaatiota ja valvontaa, laitoksista sekä verkostoista huolehtimista sekä uuden suunnittelua ja rakennuttamista. Tehtäviin kuuluu myös asiakaspalvelua ja tiedottamista sekä lukuisa joukko lainsäädännön edellyttämiä ja operatiivisen toiminnan järjestämistä tukevia hallinnollisia tehtäviä.

Vuonna 1915 keskimääräinen veden ominaiskulutus oli Suomessa noin 45 litraa asukasta kohti vuorokaudessa. Ominaiskulutuksen trendi oli kasvava aina 1970-luvun alkuun saakka, jolloin kulutus kääntyi laskuun. Tänä päivänä veden ominaiskulutus Kuopion Veden toiminta-alueella on keskimäärin 110 litraa vuorokaudessa asukasta kohden. Suurin osa käytetystä vedestä kuluu peseytymiseen (45 %).  Lisäksi vettä kuluu keittiössä (17,5 %), WC:n huuhteluun (15 %) ja pyykinpesuun (15 %) ja vähäisessä määrin (7,5 %) myös muuhun kulutukseen. Veden vuorokausikulutus on suurimmillaan iltaisin klo 20–21 välisenä aikana ja pienimmillään aamuyöstä klo 03–04. Vuoden aikana eniten vettä kuluu touko-kesäkuun vaihteessa, jolloin kastelua tarvitaan eniten. Vähiten vettä kulutetaan juhannuksena ja joulunpyhinä.

Kuopion kaupunkialueen talousvesi on rantaimeytettyä tekopohjavettä. Kuopion maaseututaajamien ja Siilinjärven talousvesi on pohjavettä. Veden laatua seurataan valvontatutkimusohjelman mukaisesti sekä omavalvontana kaikilla ottamoilla sekä vesijohtoverkostossa. Veden laatu täyttää kaikilla alueilla hyvin talousvesiasetuksen mukaiset laatuvaatimukset ja laatutavoitteet. Vastuullisuus ja ympäristöasiat ovat vahvasti mukana toiminnassa.

Jätevedenpuhdistusta yli 50 vuotta

Jätevedenpuhdistus alkoi Kuopiossa 60-luvun lopulla. Kuopion pääpuhdistamo valmistui Lehtoniemeen vuonna 1974. Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä puhdistamo on edelleen toiminnassa. Jätevedet puhdistetaan Lehtoniemessä biologis-kemiallisesti. Maaseututaajamissa ja Siilinjärvellä on lisäksi omat puhdistamot. Jätevedestä poistetaan puhdistamoilla orgaanista ainesta, typpeä ja fosforia niin, että puhdistamon purkuputken suulla vesi on taas puhdasta ja palautettavissa takaisin luonnon kiertokulkuun.

Lehtoniemen jätevedenpuhdistamolla syntyy jätevesilietteen mädätysprosessin lopputuotteena biokaasua ja lietettä. Biokaasu otetaan talteen ja hyödynnetään puhdistamolla tarvittavan sähkön ja lämmön tuotannossa. Biokaasuenergialla tuotetaan kokonaan puhdistamon tarvitsema lämpöenergia ja noin 70 % prosessien tarvitsemasta sähköenergiasta. Biokaasun hyötykäyttö vähentää myös jäteveden puhdistuksen kasvihuonekaasupäästöjä ilmaan. Biokaasun koostumuksesta noin 66 % on metaania, joka on kasvihuonekaasuna moninkertaisesti voimakkaampaa kuin sen palamistuotteena syntyvä hiilidioksidi.

 

Roskat kuuluvat roskikseen ja pyttyyn laitetaan vain sitä itseään, vessapaperia ja pesuvesiä.

 

Valinnoilla on vaikutusta 

Vastuullisella vedenkäytöllä voi jokainen meistä säästää sekä rahaa että luontoa. Omia kulutustottumuksia on hyvä aika ajoin ottaa tarkasteluun: mitä tottumuksia ja tapoja voin muuttaa vähemmän vettä kuluttaviksi?

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää lämpimän vedenkäyttöön, sillä se on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi. Liiallinen vedensäästö voi johtaa veden virtaaman vähenemiseen, jolloin veden viipymä verkostossa kasvaa ja veden laatu voi heikentyä. Myös viemärit tarvitsevat veden kulutusta toimiakseen oikein aina puhdistamoille saakka.

Kun viemäriin ei heitä mitään sinne kuulumatonta välttyy kodin putkitukoksilta ja samalla myös vähentää vesistöjen ja jätevedenpuhdistamoiden kuormitusta. Roskat kuuluvat roskikseen ja pyttyyn laitetaan vain sitä itseään, vessapaperia ja pesuvesiä.

 

Kuopion Veden sivuilla tiedotetaan mm. vedenjakeluhäiriöistä. 

Tutustu myös Kuopion Veden Facebookiin ja Instagramiin

Liittyvät uutiset

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI