Säätölaitteista automaatiojärjestelmiin – 40 vuotta talotekniikan asiantuntijana
05.08.2024 - Kirjoittaja
Kaikki alkoi elektroniikka-asentajan koulutuksesta ja kiinteistönhoitajan oppisopimuskoulutuksesta. Kun Timo Markkanen kuuli opiskelukaveriltaan, että Niiralan Kulma etsii kahta kiinteistönhoitajaa, ei tarvinnut miettiä kahta kertaa. 80-luvulla työuransa kiinteistönhoitajana Nikulla aloittanut Markkanen työskentelee tänä päivänä talotekniikan erikoisjärjestelmien asiantuntijana.
– Ammattinimikehän kuulostaa monimutkaiselta, ja sitähän se välillä onkin, mutta käytännössä pidän huolen siitä, että asukkaiden asuinolotilat, kuten huonelämpötila, ilmastointi, lämmin vesi, saunat, pesulat, valot ja ovilukitukset toimivat.
Talotekniikka on muuttunut paljon vuosin varrella. Automaatio on tullut jäädäkseen ja se on isossa roolissa myös Markkasen työpäivissä, jotka alkavat aamutuimaan ohjelmistojen vikailmoituksilla.
– Hyvin pitkälti pystyn kaiken hoitamaan tästä koneelta. Asuintalojen automaatio-ohjelmistot on kehitetty niin pitkälle, että näen tietokoneelta vikailmoituksen heti, kun asuintalon viitearvot eivät ole kohdillaan esimerkiksi huonelämpötilassa. Usein asukkaat eivät edes huomaa vikaa. Automaation avulla arvot saadaan nopeasti korjattua.
Mukana kehittämässä automaatio-ohjelmistoa Nikulle
Markkanen muistaa selkeästi 2010-luvun, jolloin automaatio alkoi olla jokapäiväistä. Markkanen on kehittänyt Niiralan Kulmalla automaatiojärjestelmää, joita hyödynnetään esimerkiksi Gottlundinkadun ja Urheilukadun uudiskohteissa.
– Automaatio-ohjelmistot helpottavat arkea. Näen tietokoneelta kaiken lämmönjakohuoneista ilmanvaihtoon kiinteistökohtaisesti. Laitteet ovat muuttuneet paljon vuosien saatossa. Enää ei käydä säätämässä laitteita ainoastaan kiinteistöllä, vaan lähes kaikki hoituu etänä ja muutamalla napin painalluksella.
Ohjelmistojen kehittäminen on ollut Markkaselle antoisaa. Automaation myötä työpäivät ovat pitkälti valvomotyöskentelyä: Markkanen käy päivittäin läpi eri järjestelmiä ja niiden hälytyksiä. Jos valvontajärjestemä ilmoittaa hälytyksestä, Markkanen tekee tarvittavat toimenpiteet etänä ja ottaa tarvittaessa yhteyttä kyseisen kiinteistön kiinteistönhoitajaan.
Markkanen on ollut mukana kehittämässä Niiralan Kulman omaa automaatiojärjestelmää, joka on enenevissä määrin käytössä Niku-kiinteistöillä. Automaatiojärjestelmä asennetaan jo rakennusvaiheessa. Laitevalmistajilta on ihmetelty Niiralan Kulman omaa, pitkälle kehittynyttä automaatiojärjestelmää. Markkanen tekee paljon yhteistyötä urakoitsijoiden kanssa.
– Kiinteistöjen automaatiojärjestelmän tarkoitus on kaikessa yksinkertaisuudessaan tuoda energia- ja kulusäästöä sekä lisätä asumisviihtyvyyttä. Jos tulee laitevika, siitä saadaan tieto välittömästi ja korjaustoimenpiteet voidaan aloittaa heti. Parhaimmassa tapauksessa asukas ei edes huomaa tehtyjä korjauksia tai automaatiomuutoksia.
Työssä tarvitaan erityisosaamista ja hyvää muistia
Kun Markkanen aloitti työskentelyn Niiralan Kulmalla 80-luvulla, työ oli fyysisempää kiinteistönhoitajan työtä. Talotekniikan asiantuntijana ja automaation myötä työ on tietokonepainotteista ohjelmistojen parissa työskentelyä. Parhaillaan Markkanen ohjelmoi Urheilukatu 5:een automaatio-ohjelmiston, jonka rakennuttaja asentaa.
- Ohjelmoinnissa tarvitaan graafista osaamista. Jokaisella ohjelmoijalla on oma käsialansa. Tässä olen nuorempia opastanut ohjelmistojen tekemiseen. Omalla ohjelmistolla pyritään siihen, että grafiikat ja muut pysyvät selkänä ja samanlaisena, mikä taas helpottaa kiinteistönhoitajien työtä, kun aina ei tarvitse perehtyä uuteen ohjelmistoon tai grafiikkaan.
Vastapainona työlle Markkanen viihtyy kesäisin asuntoautoreissuilla ja ympäri vuoden halkohommissa mökillä. Halot on tehty jo parille seuraavalle vuodelle. Markkanen myöntää miettineensä silloin tällöin työpulmia myös saunanlauteilla.
- Isoimmat haasteet tulevat, kun ulkolämpötilat vaihtelevat suuresti. Esimerkiksi kovat talvipakkaset ovat sellaisia, jolloin automaatiopuolella ollaan erityisen hereillä. Tässä työssä tarvitaan erityisosaamista ja hyvää muistia. Ohjelmointityö vaatii sen, että tietää mitä esimerkiksi lämmönjako- tai ilmanvaihtohuoneessa tapahtuu teknisesti. Vaikka työ on vaativaa, niin kyllähän tämä vie mennessään.