Asumisohjeita - turvallisuus
Kuinka sulatan kylmälaitteen turvallisesti?
Pakastinmalleja on monia erilaisia. Joissakin malleissa on sulamisreikä, jota pitkin vesi pääsee valumaan pois ja osassa laitteista sulamisveden joutuu poistamaan itse käsin. Kylmälaitteen (pakastin) sulatuksessa on hyvä muistaa muutama perusasia:
-
Katkaise ensin virta laitteesta ja avaa ovi ja varmista, että se pysyy auki
-
Vesivahinkojen välttämiseksi lattialle on hyvä laittaa pyyhkeitä tms. roiskuvan veden varalle. Älä kuitenkaan jätä pakastinta sulamaan valvomatta. Pakastimen sisälle jäänyt sulanut vesi on poistettava käsin.
-
Jos pakastimessa on paksua jäätä, sulamista voi nopeuttaa laittamalla vähäksi aikaa pakastimen sisälle kuumaa vettä sisältävä talousastia. HUOM! jään hakkaaminen terävällä esineellä tai sulattaminen hiustenkuivaajalla vahingoittaa pakastinta.
-
korkeamalliset kylmälaitteet voidaan vetää ulospäin paikoiltaan, jolloin mahdollisen vesivahingon havaitsee paremmin ja samalla kylmälaitteen takaosan voi puhdistaa. Osassa laitteita on alareunassa erillinen vetonaru ja osan laitteita saa siirrettyä nostamalla etuosaa ylöspäin samalla vetäen.
-
Sulatuksen jälkeen on hyvä muistaa jättää kylmälaitteen ovi auki, vetämällä kylmälaitteen sisällä oleva vetolaatikko auki tai kiilaamalla ovi auki.
Lisätietoja kylmälaitteen sulattamisesta tarvittaessa antaa alueen oma kiinteistöhoitaja.
Otanko kotivakuutuksen?
Kotivakuutus kannattaa ottaa heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu. Kun vakuutus on voimassa jo muuttopäivänä, vakuutus korvaa myös muuton aikana mahdollisesti sattuvat vahingot. Kotivakuutukseen voi kuulua normaalin irtaimistovakuutuksen lisäksi keskeytysvakuutus, joka korvaa sijaisasunnon kustannukset, jos asukas joutuu pois asunnostaan vakuutuksen korvauspiiriin kuuluvan vahingon korjaustöiden ajaksi.
Kotivakuutukseen voi kuulua myös vastuuvakuutus, joka vakuuttaa kaikki vakuutuksenottajan kanssa samassa osoitteessa asuvat henkilöt. Vastuuvakuutuksesta saa korvausapua, kun vakuutettu aiheuttaa omalla toiminnallaan vahinkoa toisen omaisuudelle. Vastuuvakuutus kattaa ulkopuoliselle aiheutuneita esine- ja henkilövahinkoja, sattuivat ne missä tahansa.
Vaikka kuuluisit heihin, joille ei koskaan satu mitään ikävää, voi naapurin vahinko – esimerkiksi vesivahinko – ulottua sinunkin kotiisi. Tässäkin tapauksessa kotivakuutuksestasi on hyötyä!
Kiinteistön vakuutus
Niiralan Kulma on ottanut kaikille kiinteistöille täysarvovakuutuksen, joka korvaa kiinteistölle aiheutuvat vahingot. Kiinteistövakuutus ei kuitenkaan korvaa asuntojen irtaimistoa.
Suosittelemmekin asukkaita ottamaan itselleen mahdollisimman kattavan kotivakuutuksen, joka korvaa esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon aiheuttamat irtaimistovahingot. Vahinko voi sattua myös naapurissa, jolloin esimerkiksi tulipalon sammutuksen aiheuttamat irtaimiston vesivahingot korvaa vain oma vakuutus.
Tarvitsenko alkusammutuskalustoa tai palovaroittimen?
Tulipalon syttyessä on jokainen hetki kallis. Savu täyttää huoneen 2 - 3 minuutissa. Palovaroitin reagoi savuun ja herättää nukkuvan ihmisen.
Niiralan Kulma hankkii palovaroittimen kaikkiin asuntoihin, mutta asukkaiden on itse huolehdittava hälyttimien kunnosta ja pariston vaihdosta! Hyvä muistisääntö on vaihtaa paristo aina 112–päivänä eli 11.2.
Alkusammutuskalustoa (sammutuspeite ja nestesammutin) suositellaan joka kotiin! Näin tulipalon sattuessa palon etenemistä voi itse yrittää estää ja näin suojella perheenjäseniä ja irtaimistoa.
Lukitus
Huoneiston ulko-ovi kannattaa laittaa takalukkoon, kun asunto jää tyhjäksi. Tarpeen tullen kiinteistönhoitaja neuvoo, kuinka tämä tehdään. Kaikissa ovissa ei ole tätä mahdollisuutta.
Turvaketjun ja ovisilmän saa asentaa, edellyttäen että ne asennetaan ammattitaitoisesti ja jätetään paikoilleen pois muutettaessa. Erilisiä varmuuslukkoja ei saa asentaa, koska ne estävät huoltomiehen sisäänpääsyn hätätilanteissa.
Jos hissi pysähtyy
Jos talon hissi ei toimi tai muuten vikaantuu, ole yhteydessä kiinteistönhoitoon puhelimitse (ma-pe klo 9-12) tai sähköisen vikailmoituksen kautta. Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin soitetaan Niiralan Kulman päivystysnumeroon.
Jos henkilö on hissin sisällä, ja se pysähtyy, soita suoraan hissikorin seinässä ilmoitettuun hissiyhtiön päivystysnumeroon.
Pihalle pysäköinnistä
Pihoihin ajo ja pysäköinti on kielletty, koska ne ovat viranomaisten käyttämiä pelastusteitä. Pysäköidyistä autoista voi aiheutua jopa kohtalokkaita esteitä hälytys- ja pelastustehtävien hoitamiselle.
Väärin pysäköinnistä voit ilmoittaa asumisviihtyvyyden osastollemme. Asumisviihtyvyyden puhelinnumero on 017 2655 303 (ma-ti ja to-pe 9-12) ja sähköpostiosoite on asumisviihtyvyys@niiralankulma.fi