Korjaukset ja uudisrakentaminen
Asumani talo on lähivuosina menossa korjaukseen. Miten asia etenee, miten saan tietoa esim. aikataulusta?
Korjaukseen menevän talon asukkaille tiedotetaan ennen korjauksen aloitusta korjauksen suunnittelun käynnistymisestä. Kiinteistöllä alkaa näkyä ulkopuolisia henkilöitä kuten kuntotutkijoita, asbestikartoittajia, suunnittelijoita.
Kiinteistöllä järjestetään tarvittaessa asukastilaisuus, jossa kerrotaan tulevasta korjauksesta sekä asukkaiden väliaikaisasuntojen järjestämisestä.
Lisätietoja korjausaikatauluista:
Hankekoordinaattori, puh. 044 7655 312
Väliaikaisten asuntojen järjestymisestä:
Hakijapalvelu, puh. 017 2655 305 (ma-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: hakijapalvelu@niiralankulma.fi
Minne menen asumaan, kun joudun muuttamaan pois korjattavasta talosta?
Remonttiin tai korjaukseen menevät asunnot sanotaan kirjallisesti irti kuusi kuukautta ennen kuin talon pitää olla tyhjä. Irtisanomisen yhteydessä asukkaille toimitetaan tiedote, jossa on ohjeet väliaikaisasunnon hakemiseen (evakkoasunto). Tässä vaiheessa voit myös harkita ja hakea vaihtoa uuteen, pysyvään asuntoon.
Kaikille asukkaille pyritään tarjoamaan yhtä evakkoasuntoa.
Väliaikaista asuntoa ei välttämättä pystytä tarjoamaan asukkaan toivealueelta, koska esim. keskustan tuntumasta asuntoja vapautuu harvoin. Asukas voi halutessaan järjestää väliaikaisasunnon myös itse.
Lisätietoja asumisen järjestymisestä:
Hakijapalvelu, puh. 017 2655 305 (ma-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: hakijapalvelu@niiralankulma.fi
Miten haen ja miten voin tulla valituksi asumaan peruskorjauksesta valmistuvaan taloon?
Jos koko talo on peruskorjattu, korjatusta talosta tarjotaan asuntoja ensisijaisesti talon entisille asukkaille, jotka asuivat talossa ennen peruskorjausta ja jotka ovat hoitaneet asumisasiansa moitteettomasti.
Mahdolliset vapaaksi jäävät asunnot vuokrataan edelleen. Korjattuihin asuntoihin ei haeta erikseen, vaan asukasvalinta suoritetaan voimassa olevien asuntohakemusten perusteella hakijoiden kiireellisyystilanteen mukaan. Sillä kuinka pitkään hakija on hakenut asuntoa Niiralan Kulmalta tai sillä että hakija asuu jo Niiralan Kulmalla, ei ole merkitystä asukasvalintaan.
Mitä peruskorjauksessa tehdään?
Peruskorjauksessa kiinteistö korjataan nykypäivän tasolle tekniikaltaan, pintarakenteiltaan sekä asumisviihtyvyydeltään. Peruskorjauksen pääsisältö on seuraava:
- lvi- ja sähkölaitteiden ja -varusteiden uusiminen
- kaikkien pintarakenteiden uusiminen, myös julkisivuja päivitetään
- kaikkien kalusteiden uusiminen
- ikkunoiden ja parvekeovien uusiminen
- parvekkeiden kunnostaminen ja lasittaminen
- huonetilajakoa saatetaan muuttaa toimivammaksi
Miksi ja kuinka paljon vuokra nousee peruskorjauksen jälkeen?
Peruskorjauksessa kiinteistö korjataan kaikin puolin lähes uutta vastaavaksi (korjauksen sisältö on kerrottu pääpiirteittäin edellisen kysymyksen yhteydessä). Esimerkiksi vuonna 2019 peruskorjauksesta valmistuneessa Neulamäentie 20:ssa (78 asuntoa) peruskorjauskustannukset olivat 1838 €/as.m² ja kokonaiskustannukset n. 7,6 miljoonaa euroa. Peruskorjaukset (kuten uudisrakentaminenkin) rahoitetaan pääosin korkotukilainalla.
Maksettava vuokra koostuu pääomavuokrasta (42 % vuokran määrästä), johon kuuluvat mm. lainan lyhennykset ja korot. Loppuosa vuokrasta on ns. hoitomenoja, joita ovat esimerkiksi kiinteistönhoito, lämmitys, sähkö, vesi ja henkilöstökulut. Vuokra määritellään kiinteistökohtaisesti peruskorjauksen kilpailuttamisen jälkeen. Neulamäentie 20:ssä keskimääräinen vuokrankorotus peruskorjauksen jälkeen oli 3,72€/jyvitetty m².
Miten Nikulle valmistuvista uudisrakennuksista ilmoitetaan ja miten uudisrakennuskohteen asuntoja haetaan?
Uudisrakennuskohteissa asunnot ilmoitetaan haettavaksi hyvissä ajoin ennen rakennuksen valmistumista. Asiasta ilmoitetaan mm. Niiralan Kulman www-sivuilla, yhtiön sosiaalisessa mediassa (Facebook- ja Instagram-sivuilla) ja paikallislehdissä. Asuntojen pohjapiirustukset sekä muut lisätiedot asunnoista ja kiinteistöstä julkaistaan tuolloin www-sivuilla. Valintakriteerit ovat samat kuin muihinkin Niiralan Kulman asuntoihin. Tutustu tarkemmin valintaperusteisiin