Usein kysyttyä

Mikä mietityttää?

Näiltä sivuilta löytyy neuvoja ja ohjeita erilaisiin asunnon hakemiseen ja asumiseen liittyvissä asioissa.

Kysy lisää - autamme mielellämme!

Asunnon hakeminen

Asuntohakemukseni tilanne

Voit selvittää asuntohakemuksesi tilanteen hakijapalvelustamme

  • puhelimitse p. 017 265 5305 (ma–pe klo 9–12)
  • sähköpostilla: hakijapalvelu@niiralankulma.fi

Kuinka nopeasti saan asunnon?

Yleispätevää vastausta emme valitettavasti voi antaa. Asunnon saantiin vaikuttaa ensisijaisesti asunnontarpeesi sekä nykyiset asuinolot. Asunnon saaminen riippuu myös siitä, millaista asuntotyyppiä haet ja mistä päin kaupunkia. Keskustasta ja sen lähialueilta vapautuu asuntoja harvemmin. Tarjoamme asuntoja kiireellisyysjärjestyksessä.

Monesko olen asunnonhakujonossa?

Meillä ei ole käytössä asunnonhakujonoa eikä jonotusnumeroita. Hakijan asunnontarve ja toiveet määrittävät kiireellisyyden. Asuntotarjous vapautuviin asuntoihin tehdään hakijoiden kiireellisyystilanteen mukaisesti.

Voit tutustua nettisivuillamme asukasvalinnan perusteista.

Mikä on asuntotarjous?

Kun löydämme sinulle sopivan asunnon, lähetämme sinulle asuntotarjouksen. Asunnon näytöstä sovitaan myös kanssasi. Sinulla on muutama päivä aikaa vastata tarjoukseen. Tarjouksessa pyydämme lisäksi tarvittavat dokumentit.

Ilmoita meille myös, mikäli tarjottu asunto ei ole sinulle sopiva.

Mitä ovat tulo- ja varallisuusrajat?

Jos asuntoa haetaan ja sitä tarjotaan hakijalle valtion tukemasta ara-rajoitteisesta talosta, asukasvalinnoissa noudatetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran ohjeita. Perussääntö on, että tulijalla ei ole sellaista omaisuutta, jolla hän voisi järjestää asuntoasiansa omin kustannuksin. Asiaan vaikuttavat kuitenkin asuntotilanne ja monet muut tekijät. Mikäli samassa tilanteessa olevia hakijoita on useita, tulee vuokranantajan tehdä tulovertailu.

Aravavuokra-asuntoa ei voi saada henkilö, jolla on riittävästi omaisuutta vastaavan asunnon ostamiseen. Arviointiperusteena pidetään omaisuuden myyntiarvoa, josta vähennetään velat.

Ara on ohjeistanut tulo- ja varallisuusrajat, jotka selvitetään ennen vuokrasopimuksen solmimista. Tarkat euromääräiset rajat löytyvät asukasvalinnan perusteet -sivulta.

Onko kimppa-asuminen Nikulla mahdollista?

Vuokraamme asuntoja myös kimppa-asunnoiksi. Vuokrasopimus voidaan tehdä enintään kahden asukkaan nimiin. Jos haluatte muuttaa kaveriporukalla asuntoon, kaksi henkilöistä on päävuokralaisia ja loput tekevät päävuokralaisten kanssa alivuokrasopimuksen.

Päävuokralaiset ovat vastuussa Niiralan Kulmalle asunnosta ja vuokrasta, alivuokralaiset ovat vastuussa päävuokralaisille. Ennen kimppa-asunnon hakemista kannattaa tutustua myös Kelan ohjeisiin aiheesta.

Lisätietoa kimppa-asumisesta Niiralan Kulmalla saat hakijapalvelustamme

  • puhelimitse 017 265 5305 (ma–pe klo 9–12)
  • sähköpostilla: hakijapalvelu@niiralankulma.fi.

Mitä dokumentteja tai liitteitä vuokrasopimukseen tarvitaan ja miten ne voi lähettää?

Asuntotarjouksen hyväksymisen jälkeen pyydämme sinua toimittamaan tarvittavia liitteitä. Liitteet tarvitaan, jos olet saanut Niiralan Kulmalta ara-rahoitteisen asunnon. Ns. vapaarahoitteisten asuntojen osalta liitteitä ei tarvitse lähettää. Hakuvaiheessa sinua neuvotaan tarvittavissa liitteissä.

Vuokrasopimuksen allekirjoitusta varten tarvitsemme seuraavat dokumentit:

  • Palkkatodistus tai viimeisin tilinauha työssäkäyviltä, tai muu todistus nykyisistä tuloista.
  • Viimeisin esitäytetty veroilmoitus kaikilta huoneistoon muuttavilta yli 18-vuotiailta.
    • Tarvittavat verotettavaan varallisuuteen liittyvät dokumentit saat haettua PDF-muodossa Verohallinnon OmaVero-asiointipalvelun kautta.
  • Opiskelutodistus kaikilta yli 18-vuotiailta opiskelijoilta.
  • Selvitys mahdollisen omaisuuden käyvästä arvosta.
  • Luotonantajan todistus omaisuuteen kohdistuvista veloista.
  • Mahdolliset muut asunnontarpeeseen vaikuttavat seikat (esimerkiksi raskaustodistus).


Vuokrasopimus tehdään toistaiseksi voimassa olevaksi ja allekirjoitetaan sähköisesti tai Niiralan Kulman toimistolla sen jälkeen kun asuntotarjous on hyväksytty sekä pyydetyt liitteet ja vakuus tarkastettu. Sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä on mahdollista varata saunavuoro ja autopaikka.

Liitteiden toimitus Niiralan Kulmalle

Liitteet suositellaan ensisijaisesti lähettämään sähköisen liitepalvelun kautta. Liitepalvelu hakee turvallisesti ja helposti samaan lähetykseen esim. oikeat verotus-, tulo- ja opiskelutietosi. Saat liitepalvelun käytöstä erilliset toimintaohjeet tarjouksen myötä. Liitteet voit toimittaa myös joko turvasähköpostilla (ohje alla) tai paperilomakkeina.

Ohjeet salatun sähköpostiviestin lähettämiseen

Suosittelemme lähettämään henkilötietoja tai muita salassapidettäviä tietoja sisältävät liitetiedostot Turvaposti.fi-palvelun kautta asiakaspalveluumme.

  1. Mene sivulle www.turvaposti.fi. Jos olet lähettämässä tietoja palveluneuvontaamme, voit lähettää turvapostia suoraan pikaosoitteen kautta.

  2. Kirjoita "Lähetä turvapostia vastaanottajalle" -kenttään vastaanottajan sähköpostiosoite (esimerkiksi palveluneuvonta@niiralankulma.fi) ja paina "Lähetä".

  3. Kirjoita avautuvan sivun ylimpään kenttään oma sähköpostiosoitteesi (saat sähköpostiisi vahvistusviestin turvapostin lähetyksen jälkeen). Kirjoita myös viestin sisältö ja lisää liitteet. Seuraa sivulla olevia ohjeita ja paina lopuksi "Lähetä".

  4. Saat Turvapostipalvelimelta vahvistusviestin sähköpostiisi. Turvasähköposti ei lähde vastaanottajalle ennen kuin vahvistat viestin klikkaamalla viestissä olevasta vahvistuslinkistä.

Turvapostin lähetysohje pdf-muodossa >>

Voit toimittaa liitelomakkeet myös kopiona toimistomme postilaatikkoon Hatsalankatu 37 (toimiston postilaatikko sijaitsee etuoven edessä). Jos sinulla ei ole kopiointimahdollisuutta, voit tulla käymään toimistollamme keskiviikkoisin klo 9–12 tai varaamalla ajan palveluneuvojallemme. Varatulla ajalla voit allekirjoittaa samalla myös vuokrasopimuksen.

Paljonko vuokravakuus on ja miten se palautetaan?

Vuokravakuus Niiralan Kulman asunnoissa on nolla euroa, jos hakijan luottotiedot ovat kunnossa (1.11.2021 alkaen tehdyt uudet asuntotarjoukset).

Jos luottotiedoissa on merkintää, vakuus on 2–3 kuukauden vuokran suuruinen riippuen luottotietomerkintöjen laadusta ja määrästä sekä haettavan asunnon koosta.

Jos vakuus pyydetään, se määräytyy näin:

  • 2 kuukauden vuokran määrä, jos merkintöjä luottotiedoissa alle 3000 euron arvosta (vakuus kuitenkin vähintään 2 x 400 euroa tai 2 x 500 euroa)
  • 3 kuukauden vuokran määrä, jos merkintöjä luottotiedoissa on yli 3000 euron arvosta.


Vakuus maksetaan vuokranantajan tilille ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vakuus palautetaan noin neljän viikon kuluttua vuokrasuhteen päättymisen jälkeen sille tilille, joka on ilmoitettu vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä kirjallisesti, mikäli velvoitteet vuokranantajaa kohtaan on hoidettu asianmukaisesti.

Vuokravakuus on asuntokohtainen eikä sitä voi käyttää viimeisen asumiskuukauden vuokran maksuun. Vakuudelle ei makseta korkoa.

Vakuutena hyväksymme rahavakuuden tai Kelan myöntämän sitoumuksen vuokravakuutta varten. Emme hyväksy vuokravakuuspalveluja tarjoavien yritysten vakuuksia.

Miten maksuhäiriö vaikuttaa asunnon saantiin?

Tarkistamme hakijoiden luottotiedot Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä. Merkinnät ja maksuhäiriöt saattavat vaikuttaa vuokravakuuden määrään ja sopimuksen ehtoihin, mutta eivät ole este asunnon saannille.

Voinko saada vapautumassa olevan Niiralan Kulman asunnon, jos asun jo Nikun asunnossa?

Asuntoa vaihdettaessa on täytettävä asuntohakemus ja vaihtoedellytysten on oltava kunnossa. Vapautumassa oleviin asuntoihin on pääsääntöisesti jo etsitty uusi asukas hakijoiden joukosta, mutta voit toki hakea tiedossasi olevaan vapautuvaan asuntoon. Muistathan mainita asuntohakemuksella kyseisen vapautuvan asunnon tarkan osoitteen.

Miten pitkään asuntohakemukseni on voimassa?

Asuntohakemus on voimassa kolme (3) kuukautta kerrallaan. Voit uusia, poistaa tai tehdä pieniä muutoksia hakemukseen ottamalla yhteyttä hakijapalveluun puhelimitse, p. 017 265 5305 (ma–pe klo 9–12) tai sähköpostitse: hakijapalvelu@niiralankulma.fi.

Jos olet ilmoittanut asuntohakemuksessa sähköpostiosoitteesi, saat hakemuksen lähettämisen jälkeen linkin ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Linkin kautta voit myös itse tehdä hakemukseesi pieniä päivityksiä.

Huomioithan, että jos hakemuksesi tiedot muuttuvat radikaalisti (esimerkiksi hakemukselle tulisi lisää henkilöitä tms.), täytyy sinun täyttää uusi hakemus. Uusi hakemus korvaa aina aiemman hakemuksen.

Hakemus tulee täyttää huolellisesti ja siinä tulee mainita kaikki asuntoon muuttavat henkilöt. Mitä huolellisemmin hakemus on täytetty, sitä paremmin voimme tarjota tarpeisiinne sopivaa kotia. Huomioithan, että emme tarjoa asuntoja muista kuin hakemistasi kohteista.

Puhelinsoitot ja käynnit eivät nopeuta asunnon saantia. Palvelemme kaikkia asiakkaitamme tasapuolisesti ja huomioimme asukasvalintoja tehdessämme myös ne asiakkaat, joilla ei ole mahdollisuutta ottaa meihin yhteyttä.

Voiko opiskelija hakea Niiralan Kulmalta asuntoa?

Opiskelijoiden vuokra-asuntovälitystä Kuopiossa järjestää ensisijaisesti Kuopion Opiskelija-asunnot Oy eli Kuopas, mutta voit hakea asuntoa myös Niiralan Kulmalta.

Voiko vuokrasopimuksen allekirjoittaa sähköisesti?

Vuokrasopimus voidaan allekirjoittaa sähköisesti tai Niiralan Kulman toimistolla sen jälkeen, kun olet hyväksynyt asuntotarjouksen ja olemme saaneet pyydetyt dokumentit sekä mahdollisen vakuuden. Sähköistä allekirjoittamista varten tarvitset verkkopankkitunnukset. Allekirjoittamalla vuokrasopimuksen hyväksyt vuokrasopimuksen liitteineen, vahvistat hakemuksessa antamasi tiedot oikeiksi sekä vahvistat tutustuneesi asumisen ohjeisiin

Huomioithan, että jos haluat tulla toimistolle allekirjoittamaan vuokrasopimuksen, sinun tulee varata siihen aika. Siirry ajanvaraukseen.

Onko vapaita asuntoja ”jemmassa”?

Emme pidä vapaana olevia asuntoja tyhjänä odottamassa vuokralaisia. Asunnot vuokrataan välittömästi niiden vapauduttua. Jos kaikkia asuntoja ei saada vuokrattua heti edellisen ilmoitettua muuttoaikeistaan, vapaista asunnoista ilmoitetaan Kotihaku-palvelussamme.

Vapautuviin ja vapaisiin asuntoihimme pääset tutustumaan myös Vuokraovi.com-palvelussa.

Voiko Niiralan Kulmalta saada väliaikaisen asunnon?

Meiltä on mahdollista vuokrata asunto väliaikaisesti esimerkiksi oman asuntosi tai talosi remontin, korjauksen tai rakentamisen ajaksi.

Täytä ensin asuntohakemus ja mainitse hakemukseen asunnontarpeesi väliaikaisuus, tarpeen alkamisen ajankohta sekä arvioitu kesto.

Tämän jälkeen voit halutessasi ottaa vielä yhteyttä hakijapalveluumme puhelimitse, p. 017 265 5305 (ma–pe klo 9–12) tai sähköpostitse: hakijapalvelu@niiralankulma.fi.

Ovatko kaikki vapaat tai vapautuvat asunnot netissä?

Kaikki vapaat tai vapautuvat asuntomme eivät ole esillä netissä, joten asunnon hakeminen ehdottomasti kannattaa. Voimme tarjota vapautuvia asuntoja jo suoraan sopiville hakijoille. Vapaita ja vapautuvia asuntojamme on esillä Kotihaku-palvelussa.

Miten voin päivittää asuntohakemustani ja sen voimassaoloaikaa?

Kun olet jättänyt sähköisen hakemuksen, olet saanut ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen hakemuksen muokkauslinkin. Tämän linkin kautta pääset tarkastelemaan ja päivittämään hakemustasi (voi esimerkiksi lisätä hakemukselle uusia asuinalueita, jatkaa hakemuksen voimassaoloaikaa ym.). Hakemus on voimassa 3 kuukautta.

Hakemusta voi päivittää myös olemalla yhteyttä hakijapalveluun puhelimitse, p. 017 265 5305 (ma–pe klo 9–12) tai sähköpostitse: hakijapalvelu@niiralankulma.fi

Huomioithan, että jos hakemuksesi tiedot muuttuvat radikaalisti (hakemukselle on tarpeen lisätä esimerkiksi henkilöitä), niin tällöin sinun täytyy täyttää uusi hakemus. Uusi hakemus korvaa aina aiemman hakemuksen.

Laajakaista

Onko laajakaista todella maksuton?

DNA Netin perusnopeus 25 Mbit/s on asukkaille maksuton.

Halutessasi voit Nikun asukkaana hankkia DNA:lta edullista lisänopeutta nettiisi. Tutustu eri lisänopeuden vaihtoehtoihin ja lue lisää DNA:n sivuilta.

Lisänopeustarjonta riippuu taloyhtiössä käytettävästä yhteystekniikasta.

Talokohtaiset laajakaistatiedot löytyvät taloesittelyistä Kotihausta. Tutustu Kotihakuun!

Minne otan yhteyttä, jos laajakaistassani on ongelmia käyttöönoton jälkeen?

DNA:n asiakaspalvelu: 044 144 044 (avoinna ma–pe klo 8–18)

  • Kun haluat rekisteröidä DNA Netin käyttöösi tai tehdä muutoksia tilaamiisi palveluihin
  • Jos sinulla on muita kysymyksiä DNA Nettiin tai TV-palveluihin liittyen

Myyntipalvelunumero: 0800 55 00 44 (ma–pe klo 9–20, la 10–16, maksuton kotimaassa)

  • Kun haluat tilata laajakaistaan huoneistokohtaisen lisänopeuden tai DNA Digiturvan

  • Kun haluat tilata DNA TV -palvelun, DNA viihdeboksin tai kanavapaketteja

  • Jos tarvitset apua tuotteen valinnassa tai tilauksessa

DNA:n vikailmoitukset 24h puh. 044 144 044 (puhelu on normaalihintainen).

Pulmia laitteen tai palvelun kanssa? DNA Apurin asennusapu auttaa

Jos kyseessä on esim. modeemi tai jokin muu DNA:lta ostamasi laite, olethan kyseisen laitteen äärellä soittaessa. Vika- ja häiriötilanteissa palvelemme 24/7.

Apunasi chatissa, puhelimessa, DNA Kaupassa tai kotikäynnillä. Lisätietoja DNA:n sivuilta


Jos yhteys pätkii tai ei toimi ollenkaan

Tekninen tuki DNA:n asiakkaille (HS Works): 0600 305 060 (2,33 €/min + mpm/pvm) ma–pe klo 8–18

Esim. käytön opastus, asennustuki, ohjelmistoasennukset, tietokoneen puhdistus

Suorat linkit netistä

Laajakaistan käyttöönotto/rekisteröinti ja lisänopeuden tilaus.

DNA Apuri auttaa

Kaikki DNA:n asiakaspalvelun yhteystiedot ja yhteydenottokanavat

Voit ottaa yhteyttä DNA:n asiakaspalveluun myös X:ssa ja Facebookissa

Vastauksia kysymyksiisi löydät myös DNA:n Tukisivustolta

Vastauksia mahdollisiin kysymyksiisi löydät myös DNA:n Usein kysytyistä kysymyksistä.

 

Minkä yhtiön laajakaista on Nikulla?

Niiralan Kulmalla on laajakaistasopimus DNA:n kanssa. DNA Netin perusnopeus 25 Mbit/s on asukkaille maksuton.

Mitä minun pitää tehdä, saadakseni maksuttoman laajakaistan perusnopeuden käyttööni?

Soita DNA:n asiakaspalveluun puh. 044 144 044 ja kerro olevasi Niiralan Kulman asiakas, jolloin DNA:n asiakaspalvelu osaa kohdistaa kiinteistösi tiedot oikein. Voit myös aktivoida netin DNA:n kotisivujen kautta.

Mistä tiedän, mikä tekniikka kotitalossani on, ja tarvitsenko modeemin?

Niiralan Kulman taloissa on käytössä kolme erilaista toteutustapaa nettiyhteydelle riippuen käytettävissä olevasta tekniikasta

Laajakaista on toteutettu vanhemmissa Niiralan Kulman kiinteistöissä joko puhelinverkon tai Ethernet-sisäverkon kautta. Poikkeuksen tähän kuitenkin muodostavat ne lähitulevaisuudessa peruskorjaukseen tulevat kiinteistöt, joissa peruskorjaukseen saakka palvelut tuotetaan nimenomaan kaapelimodeemin avulla. Kotihaku-palvelusta voit tarkistaa Nikun kiinteistöjen laajakaistan toteutustavan. Etsi haun avulla ensin kiinteistö, jonka internet-yhteyttä haluat tarkastella. Tietoa kohteesta -otsikon alta löytyy ko. kiinteistön internet-yhteystiedot.

Toteutustapa 1: ethernet-sisäverkko + ei päätelaitetta

Mikäli laajakaista toteutetaan asumassasi kiinteistössä Ethernet-sisäverkon kautta, et tarvitse erillistä päätelaitetta vaan yhteys kytketään RJ-45-verkkokaapelilla seinän DATA/ATK-pistorasiaan.

Jos haluat jakaa nettiyhteyden useammalle laitteelle, suosittelemme Ethernet-talouksiin DNA Valokuitu Plus -reititintä. Katso lisätiedot ja hinnat >>

Käyttöönoton ohje ethernet-tekniikan taloissa.

Toteutustapa 2: antennisisäverkko + kaapelimodeemi

Netin käyttöön tarvitset kaapelimodeemin, joka kytketään kodin antennirasiaan. Suosittelemme DNA Valokuitu Plus -kaapelimodeemia. Jos haluat käyttää nykyistä modeemiasi tai hankit modeemin muualta, ilmoita DNA:lle modeemisi MAC-numero. Numero löytyy yleensä laitteessa olevasta tarrasta. Huomioi, että vanha modeemi ei ehkä tue suurimpia lisänopeuksia. Usein tämä vaihtoehto on vanhemmissa taloissa, joita ei ole vielä peruskorjattu.

Käyttöönoton ohje kaapeliverkon taloissa.

Miten kauan aikaisemmin käytössä ollut liittymä toimii?

Aikaisemmat liittymät toimivat pääosin entisellä tavalla, jos asukas ei rekisteröidy DNA:n Taloyhtiölaajakaistan käyttäjäksi.

Mikäli sinulla on jo ennestään DNA:n liittymä, voit siirtää sen joustavasti DNA Taloyhtiölaajakaistaan olemalla yhteydessä DNA:n asiakaspalveluun.

Voinko irtisanoa määräaikaisen sopimukseni toisen operaattorin kanssa heti, kun haluan ottaa käyttööni taloyhtiön DNA Netin?

Useimmiten et voi. Määräaikaiset sopimukset ovat yleensä aina voimassa määräajan loppuun. Määräaikaisen sopimuksen voi irtisanoa vain sopimusehdoissa ilmoitetulla tavalla.

Onko laajakaistaliittymä pakko ottaa DNA:lta?

Laajakaistaliittymää ei ole pakko ottaa DNA:lta. Liittymän voi kilpailuttaa ja ostaa miltä vain operaattorilta. Niiralan Kulman neuvottelema sopimus DNA:n kanssa mahdollistaa käyttäjälle kuitenkin 25 Mb:n maksuttoman perusnopeuden, ja on lisänopeuksillakin erittäin edullinen ja kilpailukykyinen, sopimuksen hyödyt kannattaa käyttää täysimääräisesti.

Millaisen päätelaitteen tarvitsen ja paljonko se maksaa?

Suosittelemme DNA-modeemia tai reititintä, jos haluat jakaa nettiyhteyden useammalle laitteelle. Lue lisää DNA:n nettisivulta.

Voinko jatkaa toisen operaattorin maksullisen liittymän käyttäjänä, vaikka DNA Netin perusnopeus on maksuton?

Kyllä voit. Sinun ei ole pakko rekisteröityä DNA:n taloyhtiönetin asiakkaaksi, vaan voit itse valita käyttämäsi laajakaistaoperaattorin. Varmista muuton yhteydessä kuitenkin omalta operaattoriltasi palvelun saatavuus myös uudessa kiinteistössä.

Miksi jotkut Niiralan Kulman asukkaat eivät tarvitse modeemia tai päätelaitetta?

Niiralan Kulman talojen sisäinen tekniikka on erilainen eri aikaan rakennetuissa ja peruskorjatuissa taloissa, joten netin toteutustapa voi vaihdella. Peruskorjauksen yhteydessä taloihin on rakennettu uudempi Ethernet-tekniikka, jonka käyttö ei vaadi huoneistokohtaista päätelaitetta.

Talokohtaiset laajakaistatiedot löytyvät taloesittelyista Kotihaku-palvelusta.

 

Onko laajakaistayhteys jaettu huoneistojen kesken vai tuleeko se jokaiseen huoneistoon erillisenä?

Yhteys on huoneistokohtainen. Taloyhtiölaajakaista on taloyhtiöille suunniteltu ratkaisu, jolla laajakaistayhteys tuodaan kerralla kaikkiin huoneistoihin sovitulla nopeudella. Kyseessä ei ole asukkaiden kesken jaettu kapasiteetti, vaan huoneistokohtainen nopeus, jota jokainen asukas voi myös nostaa edullisesti.

Voinko rekisteröidä taloyhtiölaajakaistan käyttööni, jos minulla on vain kannettava tietokone ja käytän tällä hetkellä liikkuvaa laajakaistaa (nettitikku / mokkula)?

Kyllä voit. Taloyhtiölaajakaista on kiinteä yhteys asunnossasi. Voit käyttää sitä kaikissa nettiyhteyttä käyttävillä kodin laitteissa.

Liikkuvaa laajakaistaa (nettitikkua / mokkulaa) voit halutessasi pitää taloyhtiölaajakaistan lisänä, jos tarvitset yhteyksiä matkoilla tai muussa sellaisessa paikassa, jossa ei ole kiinteää yhteyttä. Liikkuvan laajakaistan kustannukset eivät sisälly maksuttomaan DNA Nettiin taloyhtiösopimuksella.

Tutustu etuun: Netin lisänopeuden tilaajalle Matkanetti edulliseen taloyhtiöasiakkaan hintaan tablettiin tai matkamokkulaan. Matkanetti 4G 100M +10 €/kk/12kk, jonka jälkeen 15 €/kk. Liittymän avaus 4,90 €. Lisätietoja DNA:n nettisivuilta.

Tuleeko lähivuosina peruskorjattavien talojen asukkaille enemmän kustannuksia laajakaistasta kuin muissa taloissa asuville?

Ei tule. Welho Taloyhtiölaajakaista tulee kaikille Niiralan Kulman asukkaille maksuttomana ja kaikki lisäpalvelut, esim. lisänopeudet, tulevat samoilla hinnoilla kaikille. 

Miten peruskorjatuissa taloissa laajakaista toimii?

Peruskorjauksen jälkeen taloissa on käytössään uusin tekniikka, jolloin päätelaitteita ei tarvita lainkaan.

Miten paljon laajakaistan lisänopeudet maksavat?

Lisänopeuksien hinnat löydät täältä >>

DNA TV Hubin nimenmuutos

Maanantaista 6.11.2023 alkaen DNA Hubi -laitteen uusi nimi on DNA viihdeboksi. Samassa yhteydessä myös palvelun nimi lyhenee DNA TV-palveluksi (ent. DNA TV Hubi -palvelu). Tilausten sisällöt pysyvät ennallaan, vain nimet muuttuvat. Nettisivuillanne olevat Hubi-maininnat voi päivittää uusien nimien osalta tai sitten jättää koko laitteen mainitsematta eli ktv-ohjeet näin:

Ota kaapeli-tv helposti käyttöön:

  1. Tarvitset kaapelitalouteen sopivan Cable Ready HD- tai DVB-C -merkityn television tai digiboksin.
  2. Tee kanavahaku eli viritä televisio tai digiboksi. Ohjeet löytyvät laitteesi käyttöohjeesta.
     

Lisätietoa Hubin nimenmuutoksesta.

Vuokrat ja muut maksut

Paljonko ovat sauna- tai autopaikkamaksut ja muut käyttökorvaukset?

Käyttökorvaukset ja muut maksut Niiralan Kulman asukkaille:

Saunamaksu 13 €/kk/yksi saunavuoro

Autopaikkamaksut vaihtelevat noin 11-65 €/kk tai neliöperusteisesti sen mukaan onko kyseessä autopaikka, -katos, -talli vai -halli, onko autopaikalla lämmitysmahdollisuus ja minkä tehoista lohkolämmitintä käytetään. Katso tarkempi erittely pdf-tiedostosta (alla) tai kysy oman talosi tilanne palveluneuvonnasta: palveluneuvonta@niiralankulma.fi tai puh. 017-2655 301 (ma-ti ja to-pe klo 9-12).

Sähköauton latauksen veloitus: 65 €/kk

Vesimaksut kiinteistöissä, joissa on valmius huoneistokohtaiseen vedenkulutuksen mittaukseen

  • vesiennakkomaksu 20 €/hlö/kk

 

1.1.2025 alkaen

  • kylmä vesi 5,60 €/m³
  • lämmin vesi 12,10 €/m³

 

1.9.2024 alkaen

  • kylmä vesi 5,38 €/m³ (päivitetty 1.9.2024 alkaen alv-muutoksen takia)
  • lämmin vesi 11,90 €/m³ (päivitetty 1.9.2024 alkaen alv-muutoksen takia)

 

Ovenavausmaksu

  • kiinteistönhoitajan työaikana 20 €/krt
  • päivystäjän työaikana 65 €/krt

 

Muut maksut

  • muistutusmaksu 5 €/kpl + mahd. viivästyskorot
  • vakuusmaksu 0 € - 500 € (tai 3 kk:n vuokra) Lue lisää vakuuskäytännöistä
  • varastokoppien ja varastojen vuokrat koosta riippuen 4-30 €/kk tai neliöperusteisesti 3-8 €/m2 (katso tarkemmat tiedot pdf-tiedostosta)
  • tasovuokrakorotukset 0,50 €/m2/kk
  • ulkopuolisten (ei-asukkaiden) vuokraamien autotalli, -halli ja sähköautopaikkojen lisämaksu 30 €/kpl/kk.

 

Käyttökorvaukset 2025 pdf-tiedostona >>

 

Huomaathan, että vuokraamme autopaikkoja myös muillekin kuin Niiralan Kulman asunnoissa asuville.

 

Onko asunnoissa vesimaksuja?

Myös Niiralan Kulma laskuttaa jatkossa asukkaitaan vedestä kulutuksen mukaan niissä kiinteistöissä, joissa on huoneistokohtaiset vesimittarit.

Niissä kiinteistöissä, joissa on valmiudet huoneistokohtaisen vedenkulutuksen mittaukseen, peritään vesiennakkomaksua 20 €/hlö/kk. Tasauslaskutus tehdään touko- ja marraskuussa sekä vuokrasuhteen päättymisen yhteydessä todellisen kulutuksen mukaan. Asunnoissa, joissa ei ole huoneistokohtaista vesimittaria, vesi kuuluu vuokraan.

Lue lisää vesilaskutukseen liittyvistä asioista ja käytännöistä

Tutustu Nikun energiavuoden vinkkipankkiin, jossa myös vedenkulutuksen hyviä käytäntöjä ja vinkkejä

 

Vesiennakkolaskutus on seuraavien kiinteistöjen asunnoissa:

  • Arapiantie 1
  • Gottlundinkatu 5, 7, 9
  • Haapaniementie 22
  • Hatsalankatu 37
  • Honkaharjunkatu 4
  • Honkaharjunkatu 6
  • Hussontie 1
  • Justeerikuja 4
  • Kaartokatu 3
  • Kanavaharjunkatu 9
  • Karkuntie 2
  • Kasarmikatu 6
  • Kaskikatu 8
  • Keksitie 1
  • Keksitie 2
  • Keksitie 8
  • Keski-Kaari 48
  • Killisenkatu 7
  • Kissakuusentie 46
  • Kumpukatu 8
  • Lakitie 3
  • Lapinpaadentie 2
  • Lapinpaadentie 4
  • Laurintie 4
  • Laurintie 5
  • Lempeläntie 11
  • Linnanpellonkatu 30
  • Lohkaretie 22
  • Lukkarintie 6
  • Mestarintie 1
  • Metsurintie 19
  • Metsurintie 21 A ja B talot
  • Metsurintie 21 C ja D talot
  • Miettiläntie 16
  • Multkankaantie 1
  • Myllärintie 38
  • Myllärintie 40
  • Neulamäentie 20
  • Neulamäentie 22
  • Neulastie 6
  • Niemisjärventie 47
  • Niiralankatu 8
  • Paimelantie 1
  • Palomiehenkatu 2
  • Peltolantie 4
  • Pistokatu 1
  • Pistokatu 3
  • Puimalantie 1
  • Pyörönkaari 9
  • Raviradantie 8
  • Ruutikellarinkatu 12
  • Räätälintie 1
  • Räätälintie 2
  • Sammonkatu 21
  • Soikkokuja 7
  • Syvärintie 45
  • Taivaanpankontie 10 F
  • Taivaanpankontie 6
  • Taivaanpankontie 6 E liiketilat
  • Taivaanpankontie 8 A
  • Taivaanpankontie 8 B
  • Taivaanpankontie 8 C
  • Taivaanpankontie 8 D
  • Tasavallankatu 4
  • Terveystie 1
  • Untamonkatu 2 ja 4
  • Urheilukatu 1 ja 5
  • Uudenkyläntie 3
  • Uudispellontie 1
  • Varsitie 3
  • Vehkaojantie 18
  • Vehkaojantie 6
  • Viljapellontie 8

 

Lisätietoja vesimaksuista saat laskutus- ja perintätiimiltämme:

puh. 017 2655 302 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: vuokrat@niiralankulma.fi

Laskutushinnasto vahinkoihin ja korvaamisiin

Asukas on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän, hänen perheensä jäsen tai hänen luvallaan asunnossa oleskeleva henkilö tahallisesti ja laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa asunnolle. Tupakoinnin aiheuttamat siivous- ja korjauskulut asunnossa voidaan laskuttaa asukkaalta.

Niiralan Kulmassa on käytössä laskutushinnasto, joka vastaa keskimääräistä kustannusta tuotteista ja töistä, joita joudutaan tekemään asunnon huonon hoidon tai siivoamattomuuden takia. Huolehtimalla korjauksista omatoimisesti, kustannukset saattavat olla pienemmät kuin yhtiön työnä.

Voinko siirtää vuokran eräpäivää ja mitä seuraamuksia on jos maksan vuokran myöhässä?

Vuokrasopimuksen mukaan vuokran eräpäivä on vuokranmääräytymiskuukauden 3. päivä, jota ei voi siirtää.

Jos vuokranmaksu kuitenkin jostakin syystä tilapäisesti myöhästyy, maksaa asukas korkoja eräpäivästä maksupäivään asti. Kertyneet korot laskutetaan kolme kertaa vuodessa erillisellä laskulla ja aina vuokrasuhteen päättyessä. Maksukehotuksen yhteydessä laskutetaan myös perintäkulu 5 euroa. Vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus, jos vuokra on toistuvasti myöhässä. 

Miten toimin maksukehotuksen saatuani?

Jos saamasi maksukehotus on aiheellinen, maksa se viipymättä. Näin vältät perintäkulut ja vuokrasuhteen jatkuminen ei vaarannu. Jos huomautuksessa on epäselvyyttä, ota yhteyttä Revire Perintään puhelimitse 020 639 9420. 

Omia perintäasioita voi hoitaa myös kirjautumalla pankkitunnuksilla osoitteeseen oma.revire.fi.

Voivatko myöhässä maksetut vuokrat vaikeuttaa asunnonvaihtoani?

Asunnonvaihdon edellytyksenä on, että vuokrat on maksettu ajallaan. Myöhässä maksetut vuokrat voivat vaikuttaa myös vuokrasuhteen jatkumiseen.

Miten tiedustelen vuokra-asioistani ja kenellä muulla on oikeus saada niistä tietoja?

Vuokraan ja asumiseen liittyviä asioita selvitetään ainoastaan vuokrasopimuksen haltijan kanssa. Jos vuokralainen on täysi-ikäinen henkilö, tulee hänen antaa kirjallinen valtakirja, jos hän haluaa jonkun muun hoitavan asioitaan. Valtakirja pitää olla myös aikuisen lapsen vanhemmilla ja päinvastoin. 

Yhteydenottopyynnön maksuasioissa voi jättää laskutus- ja perintätiimimme sähköpostiin vuokrat@niiralankulma.fi

Miten toimin, jos vuokrani on maksettu kahteen kertaan tai olen maksanut sitä liikaa?

Jos vahingossa olet maksanut vuokran jonkin kuukauden aikana kahteen kertaan tai liian suurena, voit vähentää liikaa maksamasi määrän seuraavan kuukauden vuokrasta. Ennakkoon maksettu määrä näkyy asuntosi tiedoissa ja kohdistuu seuraavan kuukauden vuokraan. Jos sinulla on kuitenkin tarpeellista rahan menoa, voit ottaa yhteyttä laskutus- ja perintätiimiimme liikasuorituksen palauttamiseksi tilillesi. Rahan voimme kuitenkin palauttaa vasta sitten kun se tulee tilillemme.

Laskutus- ja perintätiimimme yhteystiedot: Puh. 017 2655 302 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: vuokrat@niiralankulma.fi

Mitä maksuja minulta voi periä?

Kaikki vuokrasopimuksessa mainitut vuokralaisen asumiseen liittyvät kustannukset on maksettava vuokralaisen toimesta.

Vuokran lisäksi vuokralaisen vastuulla on maksaa sopimuksessa erikseen mainituista käyttökustannuksista, kuten autopaikasta ja saunamaksusta. Osassa kiinteistöistämme on myös kuukausittainen vesiennakkomaksu ja kaksi kertaa vuodessa vedentasausmaksu. Muita perittäviä kuluja voivat olla erillinen varastovuokra tai asukkaan toimesta aiheutuneet kulut, kuten ovenavausmaksu ja asunnon korjaukseen liittyvät kustannukset.

 

Voiko vakuuden käyttää viimeisen kuukauden vuokranmaksuun? Miten nopeasti vakuus palautetaan vuokrasuhteen päätyttyä?

Vakuutta ei voi vähentää viimeisen asumiskuukauden vuokrasta, vaan vuokra täytyy maksaa vuokrasuhteen loppumiseen asti. Vakuus palautetaan viimeistään 4 viikon kuluttua vuokrasuhteen päättymisestä sille tilille, joka on ilmoitettu vuokrasopimuksen irtisanomisen yhteydessä. Jos asukkaalla on maksamattomia vuokraan, asunnon jälkisiivoukseen tai korjaukseen liittyviä maksuja, ne vähennetään vakuudesta ennen palauttamista.                     

Voinko maksaa vuokran e-laskuna tai suoramaksuna?

Kyllä voit. Suosittelemme e-laskun käyttöä mm. vuokranmaksussa. Mikäli sinulla on verkkopankkitunnukset, voit tehdä e-laskusopimuksen verkkopankissasi. Tällöin vuokralaskusi tulee sähköisessä muodossa suoraan verkkopankkiisi.

Mikäli sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, voit tehdä suoramaksusopimuksen oman pankkisi kanssa. Tällöin vuokralaskusi ohjautuu pankkiin, joka huolehtii laskun maksamisesta antamasi toimeksiannon mukaisesti.

Mitä vuokran jyvitys tarkoittaa?

Jyvitys tarkoittaa pienasuntojen neliövuokrien korottamista ja isompien asuntojen neliövuokrien alentamista siten, että vuokranmääritysyksiköiden keskivuokra ei nouse. Jyvityksellä parannetaan perheasuntojen vuokrattavuutta ja turvataan asuntojen korkeampi käyttöaste kaikissa taloissa. Periaatteena on, että erikokoisten huoneistojen vuokrat vastaisivat asuntojen rakennuskustannuksia ja pitäisivät vuokratalojen käyttöasteet mahdollisimman korkeina.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on antanut suosituksen vuokrien jyvittämisestä, jonka perusteella Niiralan Kulman asuntojen vuokrat määritetään.

Onko kimppa-asuminen Nikulla mahdollista?

Vuokraamme asuntoja myös kimppa-asunnoiksi. Vuokrasopimus voidaan tehdä enintään kahden asukkaan nimiin. Jos haluatte muuttaa kaveriporukalla asuntoon, kaksi henkilöistä on päävuokralaisia ja loput tekevät päävuokralaisten kanssa alivuokrasopimuksen.

Päävuokralaiset ovat vastuussa Niiralan Kulmalle asunnosta ja vuokrasta, alivuokralaiset ovat vastuussa päävuokralaisille. Ennen kimppa-asunnon hakemista kannattaa tutustua myös Kelan ohjeisiin aiheesta.

Lisätietoa kimppa-asumisesta Niiralan Kulmalla saat hakijapalvelustamme

  • puhelimitse 017 265 5305 (ma–pe klo 9–12)
  • sähköpostilla: hakijapalvelu@niiralankulma.fi.

Asumisen tuki ei kata koko kuukausivuokraa. Miten toimin?

Kelan maksama asumis- ja perustoimeentulotuki ohjautuu vuokranantajalle. Tuet eivät kata koko kuukausivuokraa. Miten toimin?

Mikäli sinulle itsellesi jää maksettavaa vuokraa, autopaikka- ja/tai saunamaksua Kelan maksaman tuen jälkeen, maksa myös omavastuuosuutesi kunkin kuukauden 3. päivään mennessä. Käytä maksaessasi saamasi vuokranmaksulomakkeen viitenumeroa.

Maksamattomat vuokran omavastuuosuudet ovat vuokrasopimuksen irtisanomisperuste. Mikäli autopaikka- ja/tai saunamaksuja jää maksamatta, sanoo yhtiö autopaikan ja/tai saunavuoron irti. Mikäli autopaikan tai saunavuoron irtisanomiseen päädytään, ei uudelleenvuokraus näiden osalta ole mahdollista seuraavaan 12 kuukauteen. Huolehdi siis maksut ajallaan.

Kirjautumalla ePalveluihin voit seurata itse omaa vuokranmaksutilannettasi. Lue lisää >>

Ovenavausmaksu

Mikäli olet unohtanut oman kotiavaimesi sisälle asuntoosi arkipäivänä (ma–to klo 7-15.30, pe klo 7–14.15), ota yhteyttä kiinteistönhoitoon >>

Mikäli unohdus on sattunut muuna aikana tai pyhäpäivänä, ota yhteys päivystysnumeroon 044 7655 499.

Ovenavausmaksu kiinteistönhoitajan toimesta on 20 euroa ja päivystäjän 65 euroa.

Voinko pyytää liputusta?

Liputusta voit pyytää olemalla yhteydessä palveluneuvontaamme ma–ti ja to–pe klo 9–12, p. 017 265 5301.

Niiralan Kulman asunnossa asunutta vainajaa kunnioittava suruliputus on maksutonta. Juhla- ja merkkipäivien kunniaksi tehtävä liputus on maksullista. Arkisin juhla- ja merkkipäivien liputus maksaa 85 euroa ja viikonloppuisin sekä arkipyhäpäivinä 100 euroa.

 

Olen maksanut vuokravelan. Miksi ePalvelussa näkyy edelleen merkintä perinnästä?

Tällaisessa tilanteessa on hyvä olla yhteydessä Revire Perintään ja tarkistaa heiltä, onko velka maksettu korkoineen ja kuluineen. Saamme kaksi kertaa viikossa perintäyhtiöltä tiedon loppuunmaksetuista veloista.

Vasta tämän jälkeen perinnässä merkintä poistuu ePalvelusta.

Kenen kanssa voin tehdä maksusopimuksen?

Niiralan Kulma ei tee asukkaiden kanssa maksusopimuksia.

Jos vuokranmaksusi on siirtynyt perintään ja haluat keskustella maksusopimuksesta, sinun on otettava yhteys Revire Perintään, puh. 020 639 9420.

Omia perintäasioita voi hoitaa myös kirjautumalla pankkitunnuksilla osoitteeseen oma.revire.fi.

Kenelle maksan ja millä laskutiedoilla?

Niiralan Kulmalla kaikkien asukkaiden vuokranmaksun eräpäivä on kuukauden 3. päivä eikä siihen voida sopia poikkeuksia. Kuukausittain erääntyvät vuokrat tulee maksaa Niiralan Kulmalle. Mikäli vuokrasi on siirtynyt perittäväksi perintäyhtiölle, maksathan vuokravelkasi Revire Perintä Oy:lle heiltä tulleen laskun maksutiedoilla (tili- ja viitenumero).

Uudet toimeksiannot lähetetään joka kuukauden 21. päivän tienoilla perintäyhtiölle. Mikäli vuokrasi on jo perinnässä perintäyhtiöllä ja sinulla erääntyy uutta vuokraa, tehdään lisäsaatavasta siirto jo kuukauden 15. päivän tienoilla.

Mikä on Revire Perintä Oy?

Revire Perintä Oy on kotimainen perintätoimisto. Niiralan Kulman vuokra-asumisen maksumuistutus- ja perintätoimet ovat siirtyneet Revire Perinnälle marraskuussa 2023, jonka jälkeen Niiralan Kulman vuokra-asumiseen liittyvät maksumuistutus- ja perintätoimet tulevat Revire Perintä Oy:n kautta.

Miten olen yhteydessä Revire Perintään?

Jos olet saanut yhden tai useamman yhteydenoton perintä- tai maksumuistutustoimista Revire Perintä Oy:lta ja haluat selvittää omaa tilannettasi, voit olla yhteydessä Revire Perintään puhelimitse 020 639 9420 tai kirjautumalla pankkitunnuksilla osoitteeseen oma.revire.fi.

 

Asunnon kunto, laitteet ja remontit

Mikä on huoneiston normaali lämpötila?

Lämmityskaudella (loka-huhtikuun välillä) huoneiston lämpötila pyritään pitämään oleskeluvyöhykkeellä mitattuna 21°c (± 1°).

Kesällä lämpötila asunnoissa voi nousta. Lue alta vinkit sisätilan viilentämiseen.

Viisi vinkkiä sisätilan viilentämiseen:

  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä, kun ulkona on lämpimämpää kuin sisällä.
  • Laske sälekaihtimet tai vedä ikkunoiden eteen verhot etenkin aurinkoisella puolella taloa paahteen minimoimiseksi.
  • Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, jotka tuovat lisälämpöä. Vältä uunin ja sisäsaunan lämmitystä. Tarkista myös, että lämpöpatterit ovat talven jäljiltä varmasti suljettu.
  • Tarkista asuntosi ilmanvaihtolaitteiden kunto, jotta ilma vaihtuu niin kuin sen pitää. Puhdista raitisilma- ja poistoilmaventtiilit. Sisäilmakin raikastuu! Katso ohjeet >> 
  • Tuuleta tarvittaessa nopealla ristivedolla, mielellään ilta- tai yöaikaan, jolloin on viileämpää. Päivällä avaa ikkuna mielellään vain varjon puolelta.

 

Bonusvinkit:

Kylmällä vedellä kostutettu t-paita tai pikkupyyhe viilentää mukavasti oloa nukkumaan mennessä, ja miksipä ei päivälläkin.

Muista juoda paljon vettä!

Laitteissa on eroja

Helteiden jatkuessa voi hankkia erillisen laitteen tukalan olon helpottamiseksi. Tuuletin liikuttaa sisäilmaa, jolloin iholta poistuu lämpö nopeammin, ja se saattaa helpottaa oloa. Tuuletin ei varsinaisesti alenna sisälämpötilaa. Siirrettävät ilmastointilaitteet sen sijaan jäähdyttävät huoneilmaa, ja poistavat kosteutta.

Miksi patterit ovat välillä kylmiä?

Kun huoneessa on riittävästi lämpöä, ei patterilämmitystä tarvita. Tällöin termostaatti pienentää lämpimän veden virtausta patterissa. Patteri voi olla ajoittain kylmä tai vain yläosastaan lämmin. Tämä osoittaa termostaatin toimivan. 

Mitä saan remontoida itse?

Asukkaalla on mahdollisuus tehdä itse tai omalla kustannuksellaan teetättää huoneistossaan pientä remonttia, esimerkiksi pintojen maalaus, tapetointi, parketin, laminaatin tai sälekaihtimien asennus.

Jos esim. huoneistosi seinäpinnat kaipaavat mielestäsi uudistusta, voit saada yhtiöltä remonttitarvikkeet ja -materiaalit maksutta. Voit tehdä työn itse tai teetättää ammattilaisella (kotitalousvähennyksen alainen työ).

Ennen remontin aloittamista Niiralan Kulmalta on pyydettävä lupa työn tekemiseen. Oman alueesi kiinteistönhoitaja antaa sinulle lomakkeen, jota vastaan saat valita sopimusyhteistyörautakaupasta Niiralan Kulman perusmallistosta mieleisesi tapetit/maalit ja työvälineet.

Kosteiden tilojen remontit ja mattotyöt tekee aina yhtiön remonttiosasto. Kosteiden tilojen pintoihin ei saa tehdä minkäänlaisia reikiä, joten käytä esim. tarra- tai imukoukkuja ripustimina.

Kaikista asunnossa tehtä­vistä muutostöistä (lautasan­tennin asentamisesta, parke­tin tai kiinteiden kalusteiden muutoksista jne) on aina sovittava erikseen ja tehtävä kirjal­linen sopimus.

Ota remonttiasioissa yhteys alueesi kiinteistönhoitajaan.

Kuka saa asentaa astianpesukoneen?

Astianpesukoneen asennuksessa on käytettävä vastuuvakuutettua kodinkone- tai lvi-yritystä. Asennuksen jälkeen (ennen astianpesukoneen käyttöönottoa) kiinteistönhoidon on tarkistettava asennus, mutta vastuu koneesta ja sen toiminnasta on aina asukkaalla itsellään.

Niiralan Kulma ei tee astianpesukoneiden asennuksia.

Katso tarkemmat ohjeet astianpesukoneen asennusohjeesta.

Mistä saan apua huoneiston tekniikkaan liittyvissä kysymyksissä?

Ota yhteyttä Niiralan Kulman kiinteistönhoitoon. Opastuksen voit saada puhelimitse, ja tarvittaessa kiinteistönhoitaja oi pastaa paikan päällä.

Kiinteistönhoidon yhteystiedot löydät talosi ilmoitustaululta ja täältä >>

Miten saan uuden jääkaapin, jos entinen on mennyt rikki? Saanko tilalle erilaisen kalusteen kuin alkuperäinen?

Ota yhteyttä kiinteistönhoitoon, mikäli havaitset rikki menneen jääkaapin (tai muun asunnon varustukseen kuuluvan laitteen).

Asuntoihin liittyy aina tietynlainen varustus. Rikkoontuneen laitteen tilalle toimitetaan ominaisuuksiltaan samanlainen laite, esim. jääkaapin tilalle jääkaappi. Asukas voi halutessaan hankkia omalla kustannuksellaan itselleen parhaiten sopivan kylmälaitteen. 

Kuinka saan ruuan paistamisesta aiheutuvat käryt tehokkaasti poistettua asunnosta?

Laita liesituuletin maksimiasentoon ja tarvittaessa tuuleta lyhyen aikaa ristivedolla tuuletusikkunoista. Muista palauttaa liesituuletin normaaliasentoon ja sulkea ikkunat tuuletuksen jälkeen, erityisesti lämmityskaudella. 

Miten teen ilmoituksen asunnossani olevasta rikkinäisestä laitteesta?

Ota aina ensin yhteyttä talosi kiinteistönhoitajaan, mikäli esim. asuntosi hana tai wc-istuin vuotaa. Kiinteistönhoitajan tavoittaa puhelimitse arkisin (ma-to klo 7-15.30, pe klo 7-14.15). Muuna aikana erityistä vaaraa tai vahinkoa aiheuttavat viat tulee ilmoittaa päivystäjälle numeroon 044 7655 499.

Kiinteistönhoitajien yhteystiedot löydät täältä >>

Voinko tehdä itse remonttia asunnossani, esim. maalata ja tapetoida?

Kyllä voit. Remontista tulee sopia aina kiinteistönhoitajan kanssa.

Jos esim. huoneistosi seinäpinnat kaipaavat mielestäsi uudistusta, voit saada yhtiöltä remonttitarvikkeet ja -materiaalit maksutta. Voit tehdä työn itse tai teetättää ammattilaisella (kotitalousvähennyksen alainen työ).

Ennen remontin aloittamista Niiralan Kulmalta on pyydettävä lupa työn tekemiseen. Oman alueesi kiinteistönhoitaja antaa sinulle lomakkeen, jota vastaan saat valita sopimusyhteistyörautakaupasta Niiralan Kulman perusmallistosta mieleisesi tapetit/maalit ja työvälineet.

Tarvittaessa remontointiin liittyvissä asioissa neuvovat korjaustyönjohtajat

Miksi asuntoremonttia varten saa vain valkoista maalia, johon joutuu itse maksamaan sävyn? Miksi ei saa sellaista maalia, johon saa tumman sävyn?

Niiralan Kulma käyttää maaleissa ainoastaan vaaleita sävyjä. Maalimme on A-pohjaa ja siihen saa vain vaaleita värejä. Maalattava pinta-ala on syytä laskea tarkkaan, koska jos maali loppuu kesken, niin seuraava sävytyserä ei ole väriltään täsmälleen sama kuin ensimmäinen. 

Saanko asentaa lautasantennin?

Lautasantennin asennukseen pitää AINA olla lupa Niiralan Kulmalta. Ennen asennusta ota yhteyttä kiinteistönhoitajaan tai kiinteistötyönjohtajaan, jolta saat kirjalliset ohjeet asennustöiden suorittamiseen. 

Laskutushinnasto vahinkoihin ja korvaamisiin

Asukas on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän, hänen perheensä jäsen tai hänen luvallaan asunnossa oleskeleva henkilö tahallisesti ja laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa asunnolle. Tupakoinnin aiheuttamat siivous- ja korjauskulut asunnossa voidaan laskuttaa asukkaalta.

Niiralan Kulmassa on käytössä laskutushinnasto, joka vastaa keskimääräistä kustannusta tuotteista ja töistä, joita joudutaan tekemään asunnon huonon hoidon tai siivoamattomuuden takia. Huolehtimalla korjauksista omatoimisesti, kustannukset saattavat olla pienemmät kuin yhtiön työnä.

Muuttajan muistilista

Mistä saan asunnon avaimet?

Avainten luovutus Kuopion kaupunkikohteisiin

Kuopion Lukkoteam Oy (Tasavallankatu 22, Kuopio) hoitaa asuntojen avainten luovutuksen ja vastaanoton. Liike on avoinna ma–to klo 8–16 ja pe klo 8–15.30.

Uuden asuntosi avaimen saat hakea lukkoliikkeestä vuokrasopimuksen ensimmäisenä voimassaolopäivänä. Hakiessasi avaimia tarvitset mukaasi henkilötodistuksen. Vaihtoehtoisesti voit myös antaa valtakirjan henkilölle, joka pääsee puolestasi noutamaan avaimen.

Avainten luovutus Kuopion maaseutukohteisiin

Maaseutukohteissa (Vehmersalmi, Riistavesi, Hirvilahti, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski) avainten haku ja palautus hoidetaan talon oman kiinteistönhoitajan kanssa. Lisätilattavat avaimet myös maaseudun asuntoihin tilaa asukas itse lukkoliikkeestä. Maaseutukohteista Kurkimäen talojen avaimet hoituvat yllä mainitun lukkoliikkeen kautta!

Lisäavaimet

Jos tarvitset asuntoosi lisää Pulse-, Easy-, Abloy Sento, Excec- tai ILOQ-avaimia, tee niistä lisätilaus ottamalla yhteyttä palveluneuvontaamme: puh. 017 2655 301 (ma–ti ja to–pe klo 9–12) tai sähköpostitse palveluneuvonta@niiralankulma.fi. Asukas maksaa tilaamansa uuden avaimen suoraan lukkoliikkeelle. Ylimääräinen, teetätetty avain jää asuntoon vuokrasuhteen päättyessä.

Kuopion Lukkoteam kartalla:

Muuttoilmoituksen tekeminen

Tee muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon sekä Postille DVV:n ja Postin yhteisellä lomakkeella internetissä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää tai viimeistään viikon kuluttua muutosta. Vaihtoehtoisesti voit tehdä muuttoilmoituksen myös paperisella lomakkeella, joita saa DVV:n palvelupisteistä tai Postin toimipaikoista. Muuttoilmoitusta ei voi tehdä puhelimitse.

Muuttoilmoituksella myös postiosoitteesi muuttuu, joten erillistä ilmoitusta Postille ei tarvita. Vanhaan osoitteeseen tuleva posti kääntyy veloituksetta uuteen osoitteeseen kuukauden ajan, mikäli muuttoilmoitus on tehty netissä.

Lue lisää: Muuttoilmoitus (Digi- ja väestötietovirasto)

Mikä on sisäänmuuttotarkastus ja muuttajan tarkastuslomake?

Tarkastamme asuntojen kunnon aina muuttojen yhteydessä. Lisäksi kaikkien uusien asukkaiden tulee täyttää OmaNikun asukassivuilla Sisäänmuuttotarkastuksen lomake. Sisäänmuuttotarkastuksen lomake on mahdollista täyttää 2 viikkoa asuntoon muuttamisen jälkeen, jonka jälkeen lomake sulkeutuu.

Lomakkeeseen merkitään asunnon kuntoon liittyviä asioita. Niiralan Kulman huoneistotarkastajat saavat lomakkeen kautta tiedon asunnon mahdollisista puutteista. Ilman lomakkeen täyttämistä mahdolliset viat ja puutteet eivät tule yhtiön tietoon. 

Voit täyttää tarkastuslomakkeen myös paperisena. Lomakkeen voit hakea toimistoltamme tai tulostaa itse: muuttajan tarkastuslomake. Paperisen muuttajan tarkastuslomakkeen voit toimittaa Niiralan Kulman toimistoon, joka sijaitsee osoitteessa Hatsalankatu 37.

Lue lisää: muita muuttamiseen liittyviä ohjeita ja lomakkeita

Otanko kotivakuutuksen?

Kotivakuutus kannattaa ottaa heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu. Kun vakuutus on voimassa jo muuttopäivänä, vakuutus korvaa myös muuton aikana mahdollisesti sattuvat vahingot. Kotivakuutukseen voi kuulua normaalin irtaimistovakuutuksen lisäksi keskeytysvakuutus, joka korvaa sijaisasunnon kustannukset, jos asukas joutuu pois asunnostaan vakuutuksen korvauspiiriin kuuluvan vahingon korjaustöiden ajaksi.

Kotivakuutukseen voi kuulua myös vastuuvakuutus, joka vakuuttaa kaikki vakuutuksenottajan kanssa samassa osoitteessa asuvat henkilöt. Vastuuvakuutuksesta saa korvausapua, kun vakuutettu aiheuttaa omalla toiminnallaan vahinkoa toisen omaisuudelle. Vastuuvakuutus kattaa ulkopuoliselle aiheutuneita esine- ja henkilövahinkoja, sattuivat ne missä tahansa.

Vaikka kuuluisit heihin, joille ei koskaan satu mitään ikävää, voi naapurin vahinko – esimerkiksi vesivahinko – ulottua sinunkin kotiisi. Tässäkin tapauksessa kotivakuutuksestasi on hyötyä!

Kiinteistön vakuutus

Niiralan Kulma on ottanut kaikille kiinteistöille täysarvovakuutuksen, joka korvaa kiinteistölle aiheutuvat vahingot. Kiinteistövakuutus ei kuitenkaan korvaa asuntojen irtaimistoa.

Suosittelemmekin asukkaita ottamaan itselleen mahdollisimman kattavan kotivakuutuksen, joka korvaa esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon aiheuttamat irtaimistovahingot. Vahinko voi sattua myös naapurissa, jolloin esimerkiksi  tulipalon sammutuksen aiheuttamat irtaimiston vesivahingot korvaa vain oma vakuutus.

Astianpesukoneen asentaminen

Niiralan Kulman kiinteistöissä astianpesukoneen asennukseen suositellaan vastuuvakuutettua kodinkone- tai lvi-yritystä.

Asukkaan on kuitattava astianpesukoneen asennusilmoitus ja ennen astianpesukoneen käyttöönottoa asukkaan tulee sopia asennuksen tarkastus oman alueen kiinteistönhoitajan kanssa. Kiinteistönhoitajien yhteystiedot löydät asuinkiinteistösi ilmoitustaululta tai nettisivuiltamme.

Lue lisää: muita muuttamiseen liittyviä ohjeita ja lomakkeita

Muuttosiivousohje

Asukas on vastuussa asunnon siisteydestä ja kunnosta. Tämä pätee myös poismuuttaessa. Siivoa asuntosi muuttosiivousohjeen mukaisesti. Jos muuttosiivousta ei ole tehty poismuutettaessa asianmukaisesti, voimme veloittaa siivouksesta poismuuttavaa asukasta myös jälkikäteen voimassa olevan laskutushinnaston mukaisesti. 

Miten saan sähköt uuteen kotiin?

Sähkönmyyntisopimuksen voit tehdä haluamasi sähköntoimittajan kanssa. Säh­kön va­paan osuu­den voit kil­pai­lut­taa ja teh­dä so­pi­muk­sen min­kä tahansa sähköyh­tiön kans­sa. Huomioithan, että saat erilliset laskut sähköenergiasta ja sähkönsiirrosta. Sopimus kannattaa tehdä ajoissa, jotta muuton aikana asunnossa on varmasti sähköt.

 

Asumistuki

Asumistuen mahdollisuutta voit tiedustella Kelalta. 

Maksuton laajakaista

Niiralan Kulmalla on laajakaistasopimus DNA:n kanssa. Maksuton perusnopeus on 25 megaa. 

Lue lisää: Usein kysyttyä – Laajakaista

Asumisohjeita - yleistä

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimet ovat sallittuja kaikissa Niiralan Kulman asunnoissa. Lemmikkieläimiä on pidettävä niin, ettei niistä ole haittaa naapureille eikä kiinteistölle. Ammattimainen eläinten kasvattaminen ja hoitaminen asunnoissa ei ole sallittua. Lemmikkieläimiä ei saa pitää irrallaan yhteisissä tiloissa ja pihassa tai ulkoiluttaa lasten leikkialueilla.

Niiralan Kulma Oy:n asumisohjeiden mukaan lemmikkien ulkoiluttaminen kiinteistön alueella on ehdottomasti kielletty ja jos lemmikki sattuu tekemään tarpeensa pihaan, tulee omistajan korjata jätökset pois. 

Luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen kiinteistön alueella ja parvekkeilla on kielletty.

Lemmikkieläinten aiheuttamat häiriöt:

Katso täältä neuvoja ja ohjeita, mikäli lemmikeistä aiheutuu häiriötä asuintalossanne >>

Tupakoinnista

Tupakkalaki kieltää tupakoinnin kiinteistön kaikissa yhteisissä tiloissa - myös hisseissä, kopisteluparvekkeilla, luhtikäytävillä sekä rakennuksen ulkoportailla. Niiralan Kulmalla on myös täysin savuttomia asuntoja ja kiinteistöjä, joissa tupakointi on kielletty sisällä huoneistoissa, huoneistojen parvekkeilla sekä piha-alueilla. Kaikki tupakkaan rinnastettavat poltettavat tuotteet ovat kiellettyjä kaikissa savuttomissa kohteissamme. Sähkötupakointi rinnastetaan Niiralan Kulmalla perinteiseen tupakointiin, joten myös sähkötupakointi on kielletty. Tupakointi on sallittu ainoastaan yhtiön osoittamalla tupakointipaikalla.

Mikäli havaitset tässä ongelmia, ota yhteyttä asumisviihtyvyyden osastoomme >>

Niiralan Kulman tavoitteena on olla täysin savuton yhtiö vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki asunnot, joihin tehdään uusi vuokrasopimus, muutetaan savuttomiksi. Niiralan Kulma on sitoututunut Savuton Savo ja Savuton Kuopio -toiminnan periaatteisiin. Niku on jo useiden vuosien ajan rakentanut kaikki uudisrakennukset savuttomiksi ja peruskorjauskohteetkin pääosin. Savuttomuus lisää asumismukavuutta.

Mitä tarkoittaa:

Savuton kiinteistö - asuintalo/talot ja piha, siis kiinteistön alue, on kokonaan savuton. Tupakointi on kielletty asunnoissa, parvekkeilla ja pihalla. Kiinteistön pihassa ei ole tupakkapaikkaa.

Savuton rakennus - asuintalo/talot, jossa kaikki asunnot ovat savuttomia, eli tupakointi on kielletty asunnoissa, parvekkeilla, asuntopihoilla ja -terasseilla. Kiinteistön pihassa on tupakkapaikka, jonka merkityllä alueella tupakointi on sallittua.

Savuton asunto - tupakointi on kielletty asunnossa, parvekkeella, asuntopihalla ja -terassilla. Kaikki Niiralan Kulman vuokrasopimukset, jotka ovat allekirjoitettu 1.4.2018 jälkeen ovat savuttomia. Kiinteistön pihassa voi olla tupakkapaikka, jonka merkityllä alueella tupakointi on sallittua, ellei kyseessä ole kokonaan savuton kiinteistö.

 

Porrashuoneet ja hissi

Porraskäytävät ja hissi ovat eniten käytettyjä yhteisiä tiloja, joten ne eivät sovellu kokoontumis- tai leikkipaikoiksi. Paloturvallisuussyistä porrashuoneessa ei saa säilyttää mitään tavaroita, lastenvaunuja, urheiluvälineitä jne. tai pitää mattoja. Porrashuoneiden ulko-ovissa on yleensä sähkölukot, joilla ovet lukitaan yöksi (klo 20.00 - 07.00). Automaattisesti lukituista ovista kulkevien tulee huolehtia, että ovi lukkiutuu myös kulkijan jälkeen. Lukitut ovet avataan vain henkilöille, jotka asuvat ko. kiinteistössä. Oven avauksesta peritään ovenavausmaksu.

Ovenavausmaksu:

kiinteistönhoitajan työaikana 20 €/krt

päivystäjän työaikana 65 €/krt

Pesutupa ja kuivaushuone

Ohjeet pesutuvan käytöstä, sen käyttöajat ja varauslistat ovat pesutuvassa tai sähköisessä PNT-järjestelmässä/porrasnäytössä. Pesula on tarkoitettu vain talon asukkaiden käyttöön. Laitteiden käyttöohjeita on ehdottomasti noudatettava. Siivoa pesutupa ja kuivaushuone käytön jälkeen.

Kuivaushuoneen lämpöpuhallinta ei saa käyttää yöaikaan. Kuivaushuone on tarkoitettu ensisijaisesti pesutuvassa pestylle pyykille. Jos kuivaushuoneessa on vapaata, niin suositellaan myös kotona pestyn pyykin kuivattamista talon kuivaushuoneessa. Kuivausrumpua saa myös käyttää kotona pestyn pyykin kuivattamiseen samoin ehdoin kuin kuivaushuonettakin. Pyykin jatkuva kuivaaminen kotona voi aiheuttaa asunnossa kosteusvaurioita, varsinkin jos ei huolehdita riittävästä tuuletuksesta.

Kuivunut pyykki on haettava pois mahdollisimman pian, jotta tila vapautuu seuraavalle käyttäjälle.

Lisätietoja pesutupaan ja kuivaushuoneisiin liittyen saat oman alueesi kiinteistönhoitajalta >>

Talopesulan varaaminen

Pesutupa varataan omaan käyttöön tilassa olevan varauslistan kautta. Ole huomaavainen, ja käytä pesutupaa vain omalla varausvuorollasi. Jos tiedät, ettet pääsekään käyttämään pesuvuoroasi, peru varattu aikasi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa - tällöin vuoro vapautuu naapurille!

Joissain Niiralan Kulman taloissa pesutupavaraukset tehdään PNT Mobile-sovelluksen tai digitaalisen porrasnäytön kautta. Tällöin asukaskansioista löytyy erilliset ohjeet varausten tekemiseen. Asukkaan kirjautuissivu PNT Mobileen >> (vaatii tunnukset).

Ohjelmistovalmistajan opasvideo mobiilivarausten/porrasnäyttövarausten tekemiseen:

 

Video You Tubessa >>

Pysäköinti

Sopimuksen autopaikan vuokraamisesta voit tehdä Niiralan Kulman toimiston palveluneuvonnassa. Paikan vuokraus edellyttää, että asukkaalla on hallinnassaan rekisteröity, vakuutettu ja käytössä oleva moottoriajoneuvo. Kiinteistönhoitajalta tai palveluneuvonnasta saat lisätietoja autopaikoista.

Lämmitystolppaan ei ole erillistä avainta, vaan tolpan lukon saa auki kolikolla tai samanlaisella poletilla, joita ostoskärryissä käytetään. Voit hakea vastaavan poletin myös Hatsalankadun toimistoltamme keskiviikkoisin klo 9–12. Poletteja emme postita.

Useissa kiinteistössämme on valmius myös sähköauton lataamiselle. Sähköauton lataamista varten siihen tarkoitetulta paikalta tarvitaan erillinen lataussopimus. Saat lisätietoja asiasta alla olevasta palvelunumerosta.

HUOM.! Sähköautoa ei saa ladata normaalista lämmitystolpasta. 

Palveluneuvonnan puh: 017 265 5301 (ma–ti ja to–pe klo 9–12) ja sähköpostiosoite: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Autopaikan maksu peritään vuokran yhteydessä.

Autopaikkojen hinnat.

Vuokraamme autopaikkoja myös muillekin kuin Niiralan Kulman asunnoissa asuville.

HUOM.: Ajoneuvon luvaton pysäköiminen piha-alueelle, ajoväylälle tai toisen hallinnassa olevalle autopaikalle on kielletty. Hälytysajoneuvojen pääsy pihan kaikkiin osiin on oltava aina esteetön. Ohjaa vieraasi pysäköimään vieraspaikoille tai lähimmälle yleiselle pysäköintialueelle. Jatkuva väärinpysäköinti voi johtaa myös vuokrasopimuksen purkamiseen tai häätöön.

Mikäli havaitset väärinpysäköintiä kiinteistöllä, niin ota yhteyttä asumisviihtyvyyden osastoomme:

Puh: 017 265 5303 (ma–ti ja to–pe klo 9–12)

Sähköposti: asumisviihtyvyys@niiralankulma.fi

Varastot ja kellarit

Ulkoiluvälineille, lastenvaunuille ja -rattaille on kerrostaloissa yleensä omat säilytystilansa.

Kutakin asuntoa varten on erillinen irtaimistovarasto, jonka ovessa on valmiina lukkoraudat riippulukkoa varten. Lukon asukas hankkii itse.

Varastoissa ei saa säilyttää bensaa, muita palavia nesteitä tai kaasuja, eikä mopoja, moottoripyöriä tms.

Jos haluat lisätietoa oman talosi varastotiloihin liittyen, ota yhteyttä oman alueesi kiinteistönhoitajaan >>

Saunat

Talon yhteiseen saunaan voi varata vuoron Niiralan Kulman toimiston palveluneuvonnasta. Varattuja vuoroja on ehdottomasti noudatettava. Saunavuorot ja maksuttomat lenkkisaunavuorot on tarkoitettu talon asukkaiden käyttöön.

Jätä sauna jälkeesi siistiksi eli sellaiseen kuntoon kuin itse haluaisit sen olevan vuorosi alkaessa. Muista viedä vauvanvaipat ja muut haisevat tai kookkaat roskat mukanasi pois. Lemmikkieläinten vieminen saunatiloihin on kielletty. Omien laudeliinojen käyttö on suositeltavaa.

Säästä suihkuvettä äläkä kastele löylyhuoneen seiniä.

Saunamaksu peritään vuokran yhteydessä.

Saunavuoron voit varata sähköisesti >>

tai palveluneuvonnasta, puh: 017 2655 301 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Kerhohuoneet

Suurimmassa osassa Niiralan Kulman kiinteistöjä on omat asukkaiden käyttöön tarkoitetut kerhohuoneet, joissa asukkaat voivat esimerkiksi järjestää erilaista toimintaa (mm. askartelua, jumppaa, kahvittelua).

Kerho- ja askarteluhuoneiden käytöstä, järjestyksestä ja siivouksesta huolehtii asukastoimikunta, ellei toisin ole sovittu.

Lisätietoja kerhohuoneista antaa asukashallinnon osastomme: Puh. 017 2655 304 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: asukashallinto@niiralankulma.fi

Kuntosalit

Osassa Niiralan Kulman kiinteistöjä on asukkaiden käyttöön tarkoitettu kuntosali.

Lisätietoja kuntosaleista saat asukashallinnon osastoltamme, puh. 017 2655 304 (ma-ti ja to-pe klo 9-12), sähköpostiosoite: asukashallinto@niiralankulma.fi

Mistä saan asunnon avaimet?

Avainten luovutus Kuopion kaupunkikohteisiin

Kuopion Lukkoteam Oy (Tasavallankatu 22, Kuopio) hoitaa asuntojen avainten luovutuksen ja vastaanoton. Liike on avoinna ma–to klo 8–16 ja pe klo 8–15.30.

Uuden asuntosi avaimen saat hakea lukkoliikkeestä vuokrasopimuksen ensimmäisenä voimassaolopäivänä. Hakiessasi avaimia tarvitset mukaasi henkilötodistuksen. Vaihtoehtoisesti voit myös antaa valtakirjan henkilölle, joka pääsee puolestasi noutamaan avaimen.

Avainten luovutus Kuopion maaseutukohteisiin

Maaseutukohteissa (Vehmersalmi, Riistavesi, Hirvilahti, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski) avainten haku ja palautus hoidetaan talon oman kiinteistönhoitajan kanssa. Lisätilattavat avaimet myös maaseudun asuntoihin tilaa asukas itse lukkoliikkeestä. Maaseutukohteista Kurkimäen talojen avaimet hoituvat yllä mainitun lukkoliikkeen kautta!

Lisäavaimet

Jos tarvitset asuntoosi lisää Pulse-, Easy-, Abloy Sento, Excec- tai ILOQ-avaimia, tee niistä lisätilaus ottamalla yhteyttä palveluneuvontaamme: puh. 017 2655 301 (ma–ti ja to–pe klo 9–12) tai sähköpostitse palveluneuvonta@niiralankulma.fi. Asukas maksaa tilaamansa uuden avaimen suoraan lukkoliikkeelle. Ylimääräinen, teetätetty avain jää asuntoon vuokrasuhteen päättyessä.

Kuopion Lukkoteam kartalla:

Saanko vuokrata asuntoani väliaikaisesti muille?

Niiralan Kulman asunnot on tarkoitettu vain niille henkilöille, jotka ovat hakeneet asuntoa ja saaneet sen vakituiseksi kodikseen. Valtion tukemat vuokra-asunnot ovat lain mukaan tarkoitettuja vain vakinaiseen asuinkäyttöön. Siksi majoituspalveluna toimiminen ansaintamielessä on kiellettyä. Valtion tukemiin asuntoihin tarkoitettu säädelty asukasvalinta ei toteudu AirBnb-toiminnassa.
 

Grillaaminen kiinteistöillä

Yhtiön asumisohjeissa kielletään ruuanvalmistus asunnon parvekkeella grillillä tai muulla kuumentavalla laitteella. Samainen kielto koskee myös luhtikäytäviä. Kielto perustuu paloturvallisuuteen ja mahdollisiin haju- ja savuhaittoihin. 
Yhtiö suosittelee käyttämään kiinteistön yhteistä grillipaikkaa, jos kiinteistöllä on sellainen.

Asumisohjeiden mukaisesti päihdyttävien aineiden käyttäminen talon yhteisissä tiloissa ja piha-alueella on kielletty. Tämä koskee myös asuntojen edessä tai grillipaikalla tapahtuvaa alkoholinkäyttöä.

Asukastietojen päivittäminen

Niiralan Kulma ylläpitää kiinteistöjensä asukkaista rekisteriä, johon merkitään tiedot kaikista yhtiön omistamien kiinteistöjen asukkaista. Asukasluettelo muodostaa myös pelastuslakiin perustuvan pelastussuunnitelman vaatimat tiedot asukkaista.

Tee ilmoitus Niiralan Kulman palveluneuvontaan aina, kun

  • perhetilanne muuttuu: vauva syntyy, tai aikuistuva lapsi muuttaa
  • jonkun asunnossasi asuvan henkilön nimi muuttuu esimerkiksi avioliiton vuoksi
  • kumppani muuttaa asuntoon avopuolisoksi
  • muut muutokset perhetilanteessa
  • otat asuntoon alivuokralaisen.

 

Ilmoituksen voit tehdä sähköisellä lomakkeella

Palveluneuvonnan yhteystiedot: Puh. 017 2655 301 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Vain sellaiset henkilöt, jotka on ilmoitettu Niiralan Kulmalle, asuvat todistettavasti asunnossa. Asukasluettelon avulla kiinteistönhoitaja tietää esimerkiksi, mitkä nimet asuntojen ovissa ja sisäänkäynnin yhteydessä sijaitsevissa nimitauluissa tulee olla. Kun asukas tilaa ovenavauksen Niiralan Kulmalta, hänen tietonsa tarkistetaan asukasluettelosta. Mikäli tietoja ei löydy, ovi pysyy valitettavasti kiinni. Ovea ei avata epävarmalla perusteella, vaan tilanne täytyy selvittää asiakaspalvelusta sen aukioloaikoina.

Asukkaaksi tuloilmoitus löytyy myös tulostettavana versiona täältä >>

Vinkkejä joka kodin energiansäästöön

Säästeliäs ja järkevä energiankäyttö kannattaa aina!

Hyödylliset vinkit energiatehokkaaseen arkeen löydät täältä >>

Tutustuthan myös omaan vinkkipankkiimme täällä >>

Asumisohjeet

Täältä pääset tutustumaan yleisiin asumisohjeisiimme >>

In English >>

Asumisohjeita - turvallisuus

Kuinka sulatan kylmälaitteen turvallisesti?

Pakastinmalleja on monia erilaisia. Joissakin malleissa on sulamisreikä, jota pitkin vesi pääsee valumaan pois ja osassa laitteista sulamisveden joutuu poistamaan itse käsin. Kylmälaitteen (pakastin) sulatuksessa on hyvä muistaa muutama perusasia:

  1. Katkaise ensin virta laitteesta ja avaa ovi ja varmista, että se pysyy auki

  2. Vesivahinkojen välttämiseksi lattialle on hyvä laittaa pyyhkeitä tms. roiskuvan veden varalle. Älä kuitenkaan jätä pakastinta sulamaan valvomatta. Pakastimen sisälle jäänyt sulanut vesi on poistettava käsin.

  3. Jos pakastimessa on paksua jäätä, sulamista voi nopeuttaa laittamalla vähäksi aikaa pakastimen sisälle kuumaa vettä sisältävä talousastia. HUOM! jään hakkaaminen terävällä esineellä tai sulattaminen hiustenkuivaajalla vahingoittaa pakastinta.  

  4. korkeamalliset kylmälaitteet voidaan vetää ulospäin paikoiltaan, jolloin mahdollisen vesivahingon havaitsee paremmin ja samalla kylmälaitteen takaosan voi puhdistaa. Osassa laitteita on alareunassa erillinen vetonaru ja osan laitteita saa siirrettyä nostamalla etuosaa ylöspäin samalla vetäen.

  5. Sulatuksen jälkeen on hyvä muistaa jättää kylmälaitteen ovi auki, vetämällä kylmälaitteen sisällä oleva vetolaatikko auki tai kiilaamalla ovi auki.

Lisätietoja kylmälaitteen sulattamisesta tarvittaessa antaa alueen oma kiinteistöhoitaja

Otanko kotivakuutuksen?

Kotivakuutus kannattaa ottaa heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu. Kun vakuutus on voimassa jo muuttopäivänä, vakuutus korvaa myös muuton aikana mahdollisesti sattuvat vahingot. Kotivakuutukseen voi kuulua normaalin irtaimistovakuutuksen lisäksi keskeytysvakuutus, joka korvaa sijaisasunnon kustannukset, jos asukas joutuu pois asunnostaan vakuutuksen korvauspiiriin kuuluvan vahingon korjaustöiden ajaksi.

Kotivakuutukseen voi kuulua myös vastuuvakuutus, joka vakuuttaa kaikki vakuutuksenottajan kanssa samassa osoitteessa asuvat henkilöt. Vastuuvakuutuksesta saa korvausapua, kun vakuutettu aiheuttaa omalla toiminnallaan vahinkoa toisen omaisuudelle. Vastuuvakuutus kattaa ulkopuoliselle aiheutuneita esine- ja henkilövahinkoja, sattuivat ne missä tahansa.

Vaikka kuuluisit heihin, joille ei koskaan satu mitään ikävää, voi naapurin vahinko – esimerkiksi vesivahinko – ulottua sinunkin kotiisi. Tässäkin tapauksessa kotivakuutuksestasi on hyötyä!

Kiinteistön vakuutus

Niiralan Kulma on ottanut kaikille kiinteistöille täysarvovakuutuksen, joka korvaa kiinteistölle aiheutuvat vahingot. Kiinteistövakuutus ei kuitenkaan korvaa asuntojen irtaimistoa.

Suosittelemmekin asukkaita ottamaan itselleen mahdollisimman kattavan kotivakuutuksen, joka korvaa esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon aiheuttamat irtaimistovahingot. Vahinko voi sattua myös naapurissa, jolloin esimerkiksi  tulipalon sammutuksen aiheuttamat irtaimiston vesivahingot korvaa vain oma vakuutus.

Tarvitsenko alkusammutuskalustoa tai palovaroittimen?

Tulipalon syttyessä on jokainen hetki kallis. Savu täyttää huoneen 2 - 3 minuutissa. Palovaroitin reagoi savuun ja herättää nukkuvan ihmisen.

Niiralan Kulma hankkii palovaroittimen kaikkiin asuntoihin, mutta asukkaiden on itse huolehdittava hälyttimien kunnosta ja pariston vaihdosta! Hyvä muistisääntö on vaihtaa paristo aina 112–päivänä eli 11.2. 

Alkusammutuskalustoa (sammutuspeite ja nestesammutin) suositellaan joka kotiin! Näin tulipalon sattuessa palon etenemistä voi itse yrittää estää ja näin suojella perheenjäseniä ja irtaimistoa.

Lukitus

Huoneiston ulko-ovi kannattaa laittaa takalukkoon, kun asunto jää tyhjäksi. Tarpeen tullen kiinteistönhoitaja neuvoo, kuinka tämä tehdään. Kaikissa ovissa ei ole tätä mahdollisuutta.

Turvaketjun ja ovisilmän saa asentaa, edellyttäen että ne asennetaan ammattitaitoisesti ja jätetään paikoilleen pois muutettaessa. Erilisiä varmuuslukkoja ei saa asentaa, koska ne estävät huoltomiehen sisäänpääsyn hätätilanteissa.

Jos hissi pysähtyy

Jos talon hissi ei toimi tai muuten vikaantuu, ole yhteydessä kiinteistönhoitoon puhelimitse (ma-pe klo 9-12) tai sähköisen vikailmoituksen kautta. Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin soitetaan Niiralan Kulman päivystysnumeroon.

Jos henkilö on hissin sisällä, ja se pysähtyy, soita suoraan hissikorin seinässä ilmoitettuun hissiyhtiön päivystysnumeroon.

Pihalle pysäköinnistä

Pihoihin ajo ja pysäköinti on kielletty, koska ne ovat viranomaisten käyttämiä pelastusteitä. Pysäköidyistä autoista voi aiheutua jopa kohtalokkaita esteitä hälytys- ja pelastustehtävien hoitamiselle.

Väärin pysäköinnistä voit ilmoittaa asumisviihtyvyyden osastollemme. Asumisviihtyvyyden puhelinnumero on 017 2655 303 (ma-ti ja to-pe 9-12) ja sähköpostiosoite on asumisviihtyvyys@niiralankulma.fi

Varastotilat

Arvotavaraa ei kannata säilyttää kellari-, ullakko- tai pihavarastoissa, koska niihin on helppo murtautua. Kosteudelle arkoja tavaroita ei puolestaan kannata säilyttää lämmittämättömissä ullakko- tai pihavarastoissa. 

Asumisohjeita - käyttäytyminen ja häiriöt

Mattojen tomutus ja tuuletus

Mattoja saa tomuttaa vain joko pihalle tarkoitusta varten rakennetuilla telineillä tai talojen tuuletusparvekkeilla - ei asuntojen parvekkeilla. Tuuletus- ja tomutusajat ovat seuraavat:

maanantaista perjantaihin klo 8 - 20
lauantaisin klo 8 - 18

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimet ovat sallittuja kaikissa Niiralan Kulman asunnoissa. Lemmikkieläimiä on pidettävä niin, ettei niistä ole haittaa naapureille eikä kiinteistölle. Ammattimainen eläinten kasvattaminen ja hoitaminen asunnoissa ei ole sallittua. Lemmikkieläimiä ei saa pitää irrallaan yhteisissä tiloissa ja pihassa tai ulkoiluttaa lasten leikkialueilla.

Niiralan Kulma Oy:n asumisohjeiden mukaan lemmikkien ulkoiluttaminen kiinteistön alueella on ehdottomasti kielletty ja jos lemmikki sattuu tekemään tarpeensa pihaan, tulee omistajan korjata jätökset pois. 

Luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen kiinteistön alueella ja parvekkeilla on kielletty.

Lemmikkieläinten aiheuttamat häiriöt:

Katso täältä neuvoja ja ohjeita, mikäli lemmikeistä aiheutuu häiriötä asuintalossanne >>

Ota naapuri huomioon - aktiivinen aika klo klo 6-22

Huoneiston ulkopuolelle kuuluva äänenpito on kielletty klo 22 ja 6 välisenä aikana. Häiriötä aiheuttava toiminta on kielletty kaikkina aikoina. Muu kuin itse huoneistoon kohdistuva äänekäs korjaus- ja askartelutoiminta on asunnossa kielletty.

Mikäli koet häiriötä, pyydämme tekemään häiriöilmoituksen >>

 

Äänekäs naapuri?

Jos asukkaan asumisohjeiden vastainen elämäntapa aiheuttaa naapurustoon pitkäkestoista, toistuvaa tai kovaäänistä häiriötä, on siitä hyvä ilmoittaa Niiralan Kulmalle.

Pyri ensin huomauttamaan asiasta häiriön aiheuttajalle. Jos huomauttaminen on mahdotonta, ilmoita tilanteesta vuokranantajalle . Akuuteissa tilanteissa on hyvä olla suoraan yhteydessä poliisiin. 

Asumishäiriöt, joihin yhtiö puuttuu

Yhtiöllä on toimivalta puuttua sellaisiin häiriöihin, joissa "asukas viettää tai sallii vietettävän häiritsevää elämää". 

Asumishäiriöihin on parasta puuttua mahdollisimman nopeasti. Lievissä tapauksissa kannattaa yrittää selvittää asia asianosaisten kanssa. Vakavissa tapauksissa on täytettävä ja allekirjoitettava Niiralan Kulmalle täytettävä sähköinen asumishäiriöilmoitus asukassivulla tai paperimuotoinen häiriöilmoitus. Häiriöilmoituksessa on oltava vähintään kahden eri asunnossa asuvan henkilön allekirjoitus, joten naapuriapua kannattaa pyytää ja antaa. Ilmoituksesta tulee käydä tarkasti ilmi:

  • kuka tai ketkä ovat häirinneet,
  • millainen häiriö on kyseessä,
  • missä ja milloin se on tapahtunut ja
  • miten usein häiriöitä on esiintynyt.

 

Tarkat tiedot ovat välttämättömiä. Vain niiden avulla yhtiö voi antaa häiritsijälle huomautuksen tai varoituksen. Lisäksi tarvitaan ilmoittajien nimet ja yhteystiedot mahdollisten lisätietojen kysymistä varten. Ilmoituksen tekijöistä ei anneta tietoja häiriön aiheuttajalle. Häiriöilmoituksen voi jättää sähköisesti omalla asukassivulla tai sähköpostitse asumisviihtyvyys@niiralankulma.fi. Paperisen häiriöilmoituksen voi toimittaa suoraan toimistolle osoitteeseen Hatsalankatu 37, 70110 Kuopio.

Asukkaiden on hyvä tietää myös se tosiasia, että poliisi ei ilmoita yhtiölle käynneistään kiinteistöillä tai asunnoissa, joten näissäkin tapauksissa joudumme turvautumaan naapureiden antamiin tietoihin.

 Kannattaa muistaa vielä, että

  • nimettömiä ilmoituksia ei huomioida, eikä
  • puhelimitse tehtäviä ilmoituksia vastaanoteta, ellei asiasta ole jo aiemmin tehty kirjallista häiriöilmoitusta.

 

Mikäli tahalliset rikkomukset todistettavasti jatkuvat, ne johtavat asunnon vuokraoikeuden menettämiseen eli häätöön.

Lisätietoja asumishäiriöihin ja asumisviihtyvyyteen liittyen saat asumisviihtyvyyden osastoltamme:

Puh: 017 2655 303 (ma-ti ja to-pe klo 9-12)

Email: asumisviihtyvyys@niiralankulma.fi

Järjestyshäiriöt ja omaisuusrikokset eli häiriöt, joihin yhtiön toimivalta ei riitä

Asukkaiden ja heidän vieraidensa keskinäiset ongelmat naapureiden kanssa eivät kuulu yhtiön toimivallan piiriin. Näissä tapauksissa olisi parasta, jos asianosaiset pyrkisivät sopimaan asioista keskenään. Yhtiön asukasisännöitsijöiden kautta asukkaat voidaan ainoastaan ohjata sovitteluun. Ääritapauksessa asukkaiden on hoidettava asiansa viranomaisteitse (rikosilmoitus), mutta tällöinkään yhtiöllä ei ole asiassa sananvaltaa. 

Poliisille on aina ilmoitettava vakavat järjestyshäiriöt kuten väkivalta ja sillä uhkaaminen. Samoin yksityiseen omaisuuteen kohdistuvista rikoksista tai ilkivallasta tulee vuokralaisen itse tehdä ilmoitus poliisille.

Niiralan Kulma tekee poliisille rikosilmoituksen kiinteistöön kohdistuvista rikoksista ja ilkivallasta, mutta useimmiten yhtiö tarvitsee ensin asukkailta ilmoituksen ilkivallasta.

Lisätietoja asumisviihtyvyyden osastoltamme:

Puh: 017 2655 303 (ma-ti ja to-pe klo 9-12)

Email: asumisviihtyvyys@niiralankulma.fi

Häätö

Tilanteessa, jossa asukas viettää tai sallii vietettävän häiritsevää elämää, eikä saamastaan varoituksesta huolimatta korjaa menettelyään, ei vuokranantajalle jää muuta mahdollisuutta kuin purkaa vuokrasopimus ja häätää asukas.

Laskutushinnasto vahinkoihin ja korvaamisiin

Asukas on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän, hänen perheensä jäsen tai hänen luvallaan asunnossa oleskeleva henkilö tahallisesti ja laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa asunnolle. Tupakoinnin aiheuttamat siivous- ja korjauskulut asunnossa voidaan laskuttaa asukkaalta.

Niiralan Kulmassa on käytössä laskutushinnasto, joka vastaa keskimääräistä kustannusta tuotteista ja töistä, joita joudutaan tekemään asunnon huonon hoidon tai siivoamattomuuden takia. Huolehtimalla korjauksista omatoimisesti, kustannukset saattavat olla pienemmät kuin yhtiön työnä.

Väärinpysäköinti

Ajoneuvon luvaton pysäköiminen piha-alueelle, ajoväylälle tai toisen hallinnassa olevalle autopaikalle on kielletty. Hälytysajoneuvojen pääsy pihan kaikkiin osiin on oltava aina esteetön. Ohjaa vieraasi pysäköimään vieraspaikoille tai lähimmälle yleiselle pysäköintialueelle. Jatkuva väärinpysäköinti voi johtaa myös vuokrasopimuksen purkamiseen tai häätöön.

Mikäli havaitset väärinpysäköintiä kiinteistöllä, niin ota yhteyttä asumisviihtyvyyden osastoomme:

Puh: 017 2655 303 (ma-ti ja to-pe klo 9-12)

Email: asumisviihtyvyys@niiralankulma.fi

Asukashallinto

Asukasaktiivi

Asukastoimikuntien puheenjohtajia, sihteereitä sekä asukasyhdyshenkilöitä. Asukasaktiivi voi olla kuka tahansa henkilö, joka asuu Niiralan Kulman talossa, ja haluaa aktiivisesti kehittää talon toimintaa ja asukkaiden oloja. Kerro rohkeasti toiveistasi ja huomioistasi!

Lisätietoja asukastoimikunnista asukashallinnon osastoltamme: Puh. 017 2655 304 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: asukashallinto@niiralankulma.fi

Asukasdemokratia

Tarkoitetaan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia talon hallintoa ja hoitoa koskeviin päätöksiin.

Asukashallinto

Yhteishallintolaki määrittää tietyn perustason asukashallinnolle, johon kaikilla asukkailla on oikeus osallistua. 

Asukaskokous

ASUKASKOKOUS

Asukaskokoukseen on tervetullut jokainen talon asukas! Asukaskokouksessa käsitellään oman talon asioita, kuten pihan ja yleisten tilojen käyttöä, energia-asioita ja korjaustarpeita. Kokous pidetään vähintään kerran vuodessa. Asukaskokous valitsee asukastoimikunnan sekä päättää asukastoimikunnan tai yhdyshenkilön toimintakauden.

Talossa järjestettävä asukaskokous on pohja asukastoiminnalle. Tässä kokouksessa valitaan talolle asukastoimikunta ja sille puheenjohtaja sekä sihteeri.  Asukaskokouksen kutsuu koolle asukastoimikunta. Jos asukastoimikuntaa ei ole valittu taloon, asukaskokouksen kutsuu koolle Niiralan Kulman edustaja.

Asukaskokous on kutsuttava koolle, jos 10 % talon äänioikeutetuista asukkaista sitä yhteisestä syystä vaatii.  Tällöin pyyntö tulee esittää kirjallisesti asukastoimikunnan puheenjohtajalle tai Niiralan Kulman asukasdemokratiasta vastaavalle.

Kutsu asukaskokoukseen on jaettava lain mukaan jokaiseen huoneistoon, liiketilojen vuokralaisille ja ilmoitustauluille vähintään kakso viikkoa ennen kokousta.

 

Asukasneuvosto

Asukasneuvosto päättää kaikkien Niiralan Kulman asukkaita koskevista yhteisistä tapahtumista, koulutuksista ja projekteista, yhteisistä pelisäännöistä sekä antaa suosituksia, ohjeita ja lausuntoja Niiralan Kulman hallitukselle yhtiön toimintaan liittyvissä ajankohtaisissa asioissa. Asukasneuvostoon kuuluu kuusi Niiralan Kulman asukasta, kolme pohjoiselta alueelta ja kolme eteläiseltä alueelta. Asukasneuvoston jäsenet valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan ja henkilöt valitaan asukastoimihenkilöiden kokouksessa.

Lisäksi asukasneuvostoon kutsutaan tarvittaessa muita yhtiön asiantuntijoita.

Asukasisännöinnin palvelupäällikkö toimii kokousten puheenjohtajana ja asukasisännöitsijä kokousten sihteerinä. 

Asukasneuvoston tehtävänä on päättää kaikkia asukkaita koskevista yhteisistä tapahtumista, opintotoiminnasta ja projekteista sekä edistää asukkaiden välistä yhteistoimintaa. Asukasneuvosto ei käsittele yksittäisten talojen toimintaa tai hoida tapahtumien käytännön järjestelyjä. 

Asukasneuvoston jäsenet osallistuvat talojen toimikuntien kokouksiin pyynnöstä.

Asukastoimikunta

Talon asukaskokouksen valitseman asukastoimikunnan tehtävänä on edistää asumisviihtyvyyttä ja osallistumista. Asukastoimikunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan, sihteerin ja mahdolliset muut toimihenkilöt, jos asukaskoukouksessa niitä ei ole valittu. Puheenjohtaja edustaa taloa ulospäin eli toimii tiedonvälittäjänä asukkaiden ja yhtiön välillä.

Asukastoimikunnalla on oikeus päättää mm. seuraavista asioista:

  • Talon järjestyssäännöt (täydentämään Nikun yhteisiä asumisohjeita)
  • Yhteisten tilojen käyttö (kerho- / askartelutilat)
  • Piha-alueiden käyttö
  • Talkoiden ja muiden yhteisten tilaisuuksien järjestäminen

 

Asukastoimikunta voi antaa lausuntoja mm. seuraavista asioista:

  • Taloyksikön budjetti
  • Huollon ja siivouksen järjestäminen
  • Vuosikorjaukset
  • Pitkän ajan korjaussuunnitelmat ja niiden rahoitus

 

Kerho- ja askarteluhuoneiden käytöstä, järjestyksestä ja siivouksesta huolehtii asukastoimikunta, ellei toisin ole sovittu.

Asukastoiminta

Kaikki toiminta, joka liittyy talon asukkaiden asumisviihtyvyyteen. Tätä voi olla kerhotoiminta, yleisten tilojen käyttö, pihatalkoot tai vaikka viikoittainen kahvakuulajumppa, perhekerho tai yhteinen kesäjuhla. 

 

Yhteiskokous

Kaikille Niiralan Kulman asukkaille avoimia kokouksia järjestetään vuokranmäärityksen yhteydessä kerran vuodessa. Kokouksiin voivat osallistua kaikki asukkaat. Niissä käsitellään vuokranmäärityksen perusteita yleisesti ja muita yleisiä asioita tarpeen mukaan.

Asukastoimikuntien puheenjohtajat ja sihteerit, ja niissä taloissa, joissa ei ole toimikuntaa, talon yhteyshenkilö kutsutaan vuosittain yhteiseen kokoukseen.

Tämä kokous päättää

  • keitä asukkaita esitetään Niiralan Kulman hallituksen asukasjäseniksi kerran neljässä vuodessa eli Kuopion kaupunginvaltuuston toimikaudeksi kerrallaan
  • ketkä kuusi asukasta, kolme eteläiseltä ja kolme pohjoiselta alueelta, valitaan yhtiön asukasneuvostoon kahdeksi vuodeksi kerrallaan
  • asukasneuvoston sille esittämistä muista asioista

Yhteistoiminta

Yhteistoiminnalla laadukasta ja viihtyisää asumista

Asukastoiminnan tavoitteena on vaikuttaa asumisen laatuun ja asumisviihtyvyyteen. Laadukkaaseen ja viihtyisään asumiseen sisältyvät omasta asunnosta, kiinteistöstä ja pihapiiristä huolehtiminen, hyvät naapuruussuhteet sekä asumisen turvallisuus. Yhteistoiminnalla asukkaat voivat vaikuttaa myös rahan käyttöön, ja sitä kautta omiin vuokriinsa.

Kuinka voin vaikuttaa asumiseeni?

Tulemalla mukaan asukastoimintaan!

Asukashallinto tarjoaa asukkaille päätösvaltaa ja vaikuttamismahdollisuuksia asumiseen liittyvissä asioissa. Toiminta perustuu asukkaiden vapaaehtoisuuteen ja aktiivisuuteen.

Onko talojen mahdollista saada toimintarahaa? Miten?

Yhtiö osoittaa asukastoimintaan toimintarahaa, jonka vuosittainen enimmäismäärä on 19,50 €/asunto taloa kohden.

Rahaa voidaan käyttää kaikille avoimien asukkaiden viihtyvyyttä ja yhteistoimintaa lisäävien tapahtumien järjestämiseen sekä muihin toiminnasta aiheutuviin yhtiön hyväksymiin kuluihin. Asukastoimikunnan päätöksellä toimintarahalla voidaan hankkia 

  • yhteiseen käyttöön tarkoitettuja pelejä, liikuntavälineitä ja askartelutarvikkeita
  • välttämättömiä kerhohuoneen kalusteita
  • kesäkukkia
  • talkootarjoilua 

 

Isot pihakalusteet ja istutukset on sisällytettävä vuosikorjausbudjettiin. Toimintarahalla ei saa ostaa alkoholijuomia tai tupakkaa, ei myöskään keskiolutta.

Käytetty toimintaraha on mukana talon kuluissa. Jos rahaa ei käytetä, siitä ei myöskään tule talolle kuluja. Toimintaraha, kuten muutkin menot, laskutetaan siis kunkin talon osalta erikseen. Toimintaraha on aina myös kulu, joten sitä kannattaa käyttää harkitusti.

Viime vuosina raha on jaettu siten, että asukastoimikuntien käyttöön jää 13,50 €/asunto, asukkaiden yhteiseen koulutukseen 1,75 €/asunto ja kaikille asukkaille suunnattujen yhteisten tapahtumien kuluihin 1,75 €/asunto.

Kiinteistönhoito ja siivous

Mistä saan apua huoneiston tekniikkaan liittyvissä kysymyksissä?

Ota yhteyttä Niiralan Kulman kiinteistönhoitoon. Opastuksen voit saada puhelimitse, ja tarvittaessa kiinteistönhoitaja oi pastaa paikan päällä.

Kiinteistönhoidon yhteystiedot löydät talosi ilmoitustaululta ja täältä >>

Kuka saa asentaa astianpesukoneen?

Astianpesukoneen asennuksessa on käytettävä vastuuvakuutettua kodinkone- tai lvi-yritystä. Asennuksen jälkeen (ennen astianpesukoneen käyttöönottoa) kiinteistönhoidon on tarkistettava asennus, mutta vastuu koneesta ja sen toiminnasta on aina asukkaalla itsellään.

Niiralan Kulma ei tee astianpesukoneiden asennuksia.

Katso tarkemmat ohjeet astianpesukoneen asennusohjeesta.

Mattojen tomutus ja tuuletus

Mattoja saa tomuttaa vain joko pihalle tarkoitusta varten rakennetuilla telineillä tai talojen tuuletusparvekkeilla - ei asuntojen parvekkeilla. Tuuletus- ja tomutusajat ovat seuraavat:

maanantaista perjantaihin klo 8 - 20
lauantaisin klo 8 - 18

Miten saan uuden jääkaapin, jos entinen on mennyt rikki? Saanko tilalle erilaisen kalusteen kuin alkuperäinen?

Ota yhteyttä kiinteistönhoitoon, mikäli havaitset rikki menneen jääkaapin (tai muun asunnon varustukseen kuuluvan laitteen).

Asuntoihin liittyy aina tietynlainen varustus. Rikkoontuneen laitteen tilalle toimitetaan ominaisuuksiltaan samanlainen laite, esim. jääkaapin tilalle jääkaappi. Asukas voi halutessaan hankkia omalla kustannuksellaan itselleen parhaiten sopivan kylmälaitteen. 

Kuka hoitaa pihojen aurauksen talvisin?

Niiralan Kulmalla on sopimukset ulkopuolisten urakoitsijoiden kanssa pihojen lumen aurauksesta ja hiekoituksesta. Ota yhteys kiinteistönhoitoon, jos aurauksesta tai hiekoituksesta haluat antaa palautetta.

Yleiset tilat kaipaavat siivousta

Jos asuintalosi yleiset tilat kaipaavat mielestäsi siivousta, ota yhteys Niiralan Kulman siivoustyönjohtajaan.

Mikä on huoneiston normaali lämpötila?

Lämmityskaudella (loka-huhtikuun välillä) huoneiston lämpötila pyritään pitämään oleskeluvyöhykkeellä mitattuna 21°c (± 1°).

Kesällä lämpötila asunnoissa voi nousta. Lue alta vinkit sisätilan viilentämiseen.

Viisi vinkkiä sisätilan viilentämiseen:

  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä, kun ulkona on lämpimämpää kuin sisällä.
  • Laske sälekaihtimet tai vedä ikkunoiden eteen verhot etenkin aurinkoisella puolella taloa paahteen minimoimiseksi.
  • Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, jotka tuovat lisälämpöä. Vältä uunin ja sisäsaunan lämmitystä. Tarkista myös, että lämpöpatterit ovat talven jäljiltä varmasti suljettu.
  • Tarkista asuntosi ilmanvaihtolaitteiden kunto, jotta ilma vaihtuu niin kuin sen pitää. Puhdista raitisilma- ja poistoilmaventtiilit. Sisäilmakin raikastuu! Katso ohjeet >> 
  • Tuuleta tarvittaessa nopealla ristivedolla, mielellään ilta- tai yöaikaan, jolloin on viileämpää. Päivällä avaa ikkuna mielellään vain varjon puolelta.

 

Bonusvinkit:

Kylmällä vedellä kostutettu t-paita tai pikkupyyhe viilentää mukavasti oloa nukkumaan mennessä, ja miksipä ei päivälläkin.

Muista juoda paljon vettä!

Laitteissa on eroja

Helteiden jatkuessa voi hankkia erillisen laitteen tukalan olon helpottamiseksi. Tuuletin liikuttaa sisäilmaa, jolloin iholta poistuu lämpö nopeammin, ja se saattaa helpottaa oloa. Tuuletin ei varsinaisesti alenna sisälämpötilaa. Siirrettävät ilmastointilaitteet sen sijaan jäähdyttävät huoneilmaa, ja poistavat kosteutta.

Miksi patterit ovat välillä kylmiä?

Kun huoneessa on riittävästi lämpöä, ei patterilämmitystä tarvita. Tällöin termostaatti pienentää lämpimän veden virtausta patterissa. Patteri voi olla ajoittain kylmä tai vain yläosastaan lämmin. Tämä osoittaa termostaatin toimivan. 

Asunnon vaihtaminen

Voinko vaihtaa kotia toiseen Niiralan Kulman taloon?

Kyllä asunnonvaihto onnistuu sisäisesti Niiralan Kulman asunnosta toiseen. Monipuolinen ja runsas asuntokanta mahdollistaa asunnon vaihdon muuttuvassa elämäntilanteessa Niiralan Kulman asunnosta toiseen. 

 Asunnon vaihtoon on kaksi tapaa

1. Vaihto vapautuvaan asuntoon (täytäthän asuntohakemuksen)
2. Keskinäinen vaihto: asukkaat voivat vaihtaa Niiralan Kulman asuntoja keskenään yhtiön luvalla. Vaihtopörssin kautta voi jättää oman vaihtoilmoituksen tai selata muiden ilmoituksia. 

Vaihdon perusteita ovat mm. perhekoon muutokset tai terveydelliset syyt. Vaihtotilanteessa ei siirretä vakuutta asunnosta toiseen vaan vakuus on suoritettava vaihtoasuntoon ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta.

Vakuusmaksuista lisätietoja löydät täältä >>

Mitkä ovat asunnon vaihdon edellytykset?

Edellytykset vaihdoille ovat:

  • vuokrasuhde on kestänyt vähintään vuoden 
  • vuokrasopimus on toistaiseksi voimassaoleva
  • vuokralaisen nykyinen asunto on hyvässä kunnossa
  • vuokralaisella ei ole maksuhäiriöitä Niiralan Kulmalle
  • vuokralaiselle ei ole annettu huomautusta tai varoitusta häiriöistä
  • asunnoissa on tehty vaihtotarkastukset
  • Niiralan Kulma on hyväksynyt vaihdon

Tuleeko vaihtamisesta kustannuksia?

Kaikkien vaihtajien vakuustilanne arvioidaan normaalin vakuuskäytännön mukaisesti riippumatta siitä, miten asuntoa vaihdetaan (vaihtohakemus tai asunnonvaihtopörssi). Vakuudet ovat asuntokohtaisia, eivätkä ne sen vuoksi siirry henkilön mukana seuraavaan asuntoon. Vanha vakuus palautetaan asukkaalle asunnon tarkastamisen jälkeen, mikäli asukas on täyttänyt velvoitteensa vuokranmaksun ja asunnon kunnossapitämisen osalta.

Vakuusmaksuista lisätietoja löydät täältä >>

Vaihtohakemus on uusittava kolmen (3) kuukauden välein, mikäli hakemus halutaan pitää voimassa.

Miten haen vaihtoa?

Asunnon vaihtoon on kaksi tapaa:


1. Vaihtohakemuksen jättäminen ja vaihto vapautuvaan asuntoon. Hae vaihtoasuntoa normaalilla asuntohakemuksella. Hakijapalvelu on tällöin yhteydessä sinuun, mikäli sopiva vaihtoasunto löytyy. Hakemus on voimassa 3 kuukautta.

2. Asukkaiden keskinäinen asuntojen vaihto Niiralan Kulman luvalla. Keskinäisessä vaihdossa vaihtokumppani etsitään itse tai käyttämällä vaihtopörssiä.  Kun sopiva vaihtokumppani on löytynyt, ottakaa molemmat yhteyttä Niiralan Kulman asiakaspalveluun, jotta vaihdon edellytykset saadaan tarkastettua ja vaihtotarkastukset sovittua. 

Vaihdon edellytyksiä molemmissa vaihtotavoissa ovat:

  • Vuokrasuhde on kestänyt vähintään vuoden
  • Vuokrasopimus on toistaiseksi voimassaoleva
  • Vuokralaisen nykyinen asunto on hyvässä kunnossa
  • Vuokralaisella ei ole maksuhäiriöitä Niiralan Kulmalle
  • Vuokralaiselle ei ole annettu huomautusta tai varoitusta häiriöistä
  • Asunnoissa on tehty vaihtotarkastukset
  • Niiralan Kulma on hyväksynyt vaihdon

 

Vaihtajilta peritään uusi vakuusmaksu uuteen asuntoon. Vakuudet ovat asuntokohtaisia, eivätkä siten siirry henkilön mukana seuraavaan asuntoon. Vanhan asunnon vakuus palautetaan asukkaalle asunnon tarkastamisen jälkeen, mikäli asukas on täyttänyt velvoitteet vuokranmaksun ja asunnon kunnossapidon osalta.

Vakuusmaksuista löydät lisätietoja täältä >>

Mikä on vaihtopörssi?

Vaihtopörssi-palvelun avulla voit etsiä toista osapuolta vaihtamaan kanssasi asuntoa. Vaihtopörssiin voi jättää oman ilmoituksen tai selata muiden ilmoituksia. Vaihtopörssi on käytössä vain Niiralan Kulman asukkaille. 

 

Muutan väliaikaisesti paikkakunnalta työn tai opiskelujen takia. Onko mahdollista palata samaan asuntoon?

On mahdollista.

Voit välivuokrata asuntosi, jolloin pääset palaamaan samaan asuntoon takaisin tullessasi. Halutessasi säästyt tällöin myös suurimmalta muutolta, kun voit välivuokrata asuntosi kalustettuna. Lisätietoja asunnon välivuokrauksesta saat palveluneuvonnasta. Välivuokrausaika on enimmillään kaksi vuotta. 

Palveluneuvonnan puh: 017 2655 301 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) ja sähköpostiosoite: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Onko kimppa-asuminen Nikulla mahdollista?

Vuokraamme asuntoja myös kimppa-asunnoiksi. Vuokrasopimus voidaan tehdä enintään kahden asukkaan nimiin. Jos haluatte muuttaa kaveriporukalla asuntoon, kaksi henkilöistä on päävuokralaisia ja loput tekevät päävuokralaisten kanssa alivuokrasopimuksen.

Päävuokralaiset ovat vastuussa Niiralan Kulmalle asunnosta ja vuokrasta, alivuokralaiset ovat vastuussa päävuokralaisille. Ennen kimppa-asunnon hakemista kannattaa tutustua myös Kelan ohjeisiin aiheesta.

Lisätietoa kimppa-asumisesta Niiralan Kulmalla saat hakijapalvelustamme

  • puhelimitse 017 265 5305 (ma–pe klo 9–12)
  • sähköpostilla: hakijapalvelu@niiralankulma.fi.

Vaihtohakemukseni tilanne

Voit tiedustella vaihtohakemuksesi tilannetta hakijapalvelun osastoltamme:

Puh: 017 2655 305 (ma-pe klo 9-12)

Email: hakijapalvelu@niiralankulma.fi

Asunnon irtisanominen

Muutan väliaikaisesti paikkakunnalta työn tai opiskelujen takia. Onko mahdollista palata samaan asuntoon?

On mahdollista.

Voit välivuokrata asuntosi, jolloin pääset palaamaan samaan asuntoon takaisin tullessasi. Halutessasi säästyt tällöin myös suurimmalta muutolta, kun voit välivuokrata asuntosi kalustettuna. Lisätietoja asunnon välivuokrauksesta saat palveluneuvonnasta. Välivuokrausaika on enimmillään kaksi vuotta. 

Palveluneuvonnan puh: 017 2655 301 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) ja sähköpostiosoite: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Asunnon vuokrasopimuksen irtisanominen

Jos muutat pois Niiralan Kulmalta, asunnon vuokrasopimus tulee irtisanoa. Sopimuksen voi irtisanoa sähköisen palvelun kautta (tarvitset pankkitunnukset tunnistautumiseen), käymällä Niiralan Kulman toimistolla tai tulostettavalla irtisanomislomakkeella. Lomakkeen voit toimittaa meille tuomalla sen toimistolle, skannaamalla sähköpostiin palveluneuvonta(at)niiralankulma.fi tai postitse. Varmistathan, että postitse toimitettava irtisanominen tulee ajoissa perille.

Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Jos irtisanominen tapahtuu 1.-15. päivä kuluvaa kuuta, 
päättyy vuokrasuhde aikaisintaan seuraavan kuukauden 15. päivä, muutoin normaalisti seuraavan kuukauden lopussa. 
 
Esimerkiksi jos asunto irtisanotaan 10.4., sopimuksen päättymispäiväksi voi valita 15.5. tai 31.5. Jos asunto irtisanotaan 16.4., sopimuksen päättymispäivä on aikaisintaan 31.5. Vuokraa maksetaan sopimuksen voimassaolon mukaisesti.
 
HUOM: Määräaikaista vuokrasopimusta ei pysty irtisanomaan sähköisesti.
 

Asunnossa asuu useampi henkilö

Mikäli vuokrasopimus on tehty useamman henkilön nimiin, tulee kaikkien sopimusosapuolten allekirjoittaa irtisanominen. Esimerkiksi avio- ja avoparien osalta on molempien allekirjoitettava irtisanominen. 

Vain toinen päävuokralainen muuttaa pois

Mikäli vain toinen vuokrasopimuksen tehneistä on muuttamassa pois, tulee hänen tehdä omalta osaltaan vuokrasopimuksen irtisanominen, muuten hän on edelleen vastuussa vuokrista ja asunnon kunnosta. Myös tapauksissa, joissa vain toinen osapuoli irtisanoutuu, noudatamme kalenterikuukauden irtisanomisaikaa. Irtisanomisen voi tehdä myös sähköisesti.

Kuolemantapauksessa

Vuokralaisen kuoltua on kuolinpesä vastuussa vuokraehtojen täyttämisestä. Vuokrasopimuksen irtisanomisessa noudatetaan normaalia irtisanomisaikaa. Pesänhoitajan tulee kirjallisesti irtisanoa asunto. Vuokralaisen kuolintapauksissa ei sähköinen irtisanominen ole mahdollinen.

Huomaathan, että vuokranantajalla on oikeus näyttää asuntoa uudelleen vuokraamista varten. Lue tarkemmin ohjeita vuokralaisen sopimuksen irtisanomisesta kuolintapauksessa alta.

Tutustu myös muuttosiivousohjeeseen ja muuttosiivous-videoon!

Lisätietoja vuokrasopimuksen irtisanomiseen liittyen saat palveluneuvonnan osastoltamme:

Puh: 017 2655 301 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) ja sähköpostiosoite: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Irtisanominen kuolemantapauksessa

Vuokralaisen kuoltua on kuolinpesä vastuussa vuokraehtojen täyttämisestä. Vuokrasuhde ei automaattisesti pääty päävuokralaisen kuollessa, vaan vasta kun kuolinpesä irtisanoo vuokrasopimuksen. Vuokrasopimuksen irtisanomisessa noudatetaan normaalia irtisanomisaikaa.

Pesänhoitajan tulee

  • kirjallisesti irtisanoa asunto. Vuokralaisen kuolintapauksissa ei sähköinen irtisanominen ole mahdollinen. Tulostettava irtisanomislomake löytyy täältä >>
  • toimittaa valtakirja kuolipesän osakkailta vuokrasopimuksen irtisanomiseen
  • toimittaa Niiralan Kulmalle kopio perunkirjasta, jos kuolinpesä on varaton.

 

Halutessaan kuolinpesä voi valtuuttaa Niiralan Kulman tyhjentämään ja siivoamaan asunnon valtakirjalla >>

Huomaathan, että vuokranantajalla on oikeus näyttää asuntoa uudelleen vuokraamista varten.

Lisätietoja vuokrasopimuksen irtisanomiseen liittyen saat palveluneuvonnan osastoltamme:

Puh: 017 2655 301 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) ja sähköpostiosoite: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Avainten luovutus irtisanomistilanteessa

Kun irtisanot asunnon, on yksi avain toimitettava viikkoa ennen vuokrasopimuksen päättymistä Kuopion Lukkoteam Oy:lle. Voit palauttaa avaimen Lukkoteamin aukioloaikoina suoraan liikkeeseen.

Jos ette pysty käymään henkilökohtaisesti lukkoliikkeellä sen aukioloaikoina, voitte palauttaa avaimen kirjekuoressa lukkoliikkeen avainpalautuslaatikkoon. Laittakaa kuoreen nimenne, osoitteenne ja asuntoon jäävien avaimien kappalemäärä.

Maaseutukohteissa (Vehmersalmi, Riistavesi, Hirvilahti, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski) avaimet jätetään asuntoon, ellei toisin sovita. Kurkimäen talojen asuntojen avaimet ja niiden palautus hoituvat Lukkoteamin kautta!

Korjaukset ja uudisrakentaminen

Asumani talo on lähivuosina menossa korjaukseen. Miten asia etenee, miten saan tietoa esim. aikataulusta?

Korjaukseen menevän talon asukkaille tiedotetaan ennen korjauksen aloitusta korjauksen suunnittelun käynnistymisestä. Kiinteistöllä alkaa näkyä ulkopuolisia henkilöitä kuten kuntotutkijoita, asbestikartoittajia, suunnittelijoita. 

Kiinteistöllä järjestetään tarvittaessa asukastilaisuus, jossa kerrotaan tulevasta korjauksesta sekä asukkaiden väliaikaisasuntojen järjestämisestä.

Lisätietoja korjausaikatauluista:
Hankekoordinaattori, puh. 044 7655 312

Väliaikaisten asuntojen järjestymisestä:
Hakijapalvelu, puh. 017 2655 305 (ma-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: hakijapalvelu@niiralankulma.fi

Minne menen asumaan, kun joudun muuttamaan pois korjattavasta talosta?

Remonttiin tai korjaukseen menevät asunnot sanotaan kirjallisesti irti kuusi kuukautta ennen kuin talon pitää olla tyhjä. Irtisanomisen yhteydessä asukkaille toimitetaan tiedote, jossa on ohjeet väliaikaisasunnon hakemiseen (evakkoasunto). Tässä vaiheessa voit myös harkita ja hakea vaihtoa uuteen, pysyvään asuntoon.

Kaikille asukkaille pyritään tarjoamaan yhtä evakkoasuntoa.

Väliaikaista asuntoa ei välttämättä pystytä tarjoamaan asukkaan toivealueelta, koska esim. keskustan tuntumasta asuntoja vapautuu harvoin.  Asukas voi halutessaan järjestää väliaikaisasunnon myös itse.

Lisätietoja asumisen järjestymisestä:
Hakijapalvelu, puh. 017 2655 305 (ma-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: hakijapalvelu@niiralankulma.fi

Miten haen ja miten voin tulla valituksi asumaan peruskorjauksesta valmistuvaan taloon?

Jos koko talo on peruskorjattu, korjatusta talosta tarjotaan asuntoja ensisijaisesti talon entisille asukkaille, jotka asuivat talossa ennen peruskorjausta ja jotka ovat hoitaneet asumisasiansa moitteettomasti.

Mahdolliset vapaaksi jäävät asunnot vuokrataan edelleen. Korjattuihin asuntoihin ei haeta erikseen, vaan asukasvalinta suoritetaan voimassa olevien asuntohakemusten perusteella hakijoiden kiireellisyystilanteen mukaan. Sillä kuinka pitkään hakija on hakenut asuntoa Niiralan Kulmalta tai sillä että hakija asuu jo Niiralan Kulmalla, ei ole merkitystä asukasvalintaan.

Tutustu tarkemmin valintaperusteisiin

Mitä peruskorjauksessa tehdään?

Peruskorjauksessa kiinteistö korjataan nykypäivän tasolle tekniikaltaan, pintarakenteiltaan sekä asumisviihtyvyydeltään. Peruskorjauksen pääsisältö on seuraava:

  • lvi- ja sähkölaitteiden ja -varusteiden uusiminen
  • kaikkien pintarakenteiden uusiminen, myös julkisivuja päivitetään 
  • kaikkien kalusteiden uusiminen
  • ikkunoiden ja parvekeovien uusiminen
  • parvekkeiden kunnostaminen ja lasittaminen
  • huonetilajakoa saatetaan muuttaa toimivammaksi 

Miksi ja kuinka paljon vuokra nousee peruskorjauksen jälkeen?

Peruskorjauksessa kiinteistö korjataan kaikin puolin lähes uutta vastaavaksi (korjauksen sisältö on kerrottu pääpiirteittäin edellisen kysymyksen yhteydessä).  Esimerkiksi vuonna 2019 peruskorjauksesta valmistuneessa Neulamäentie 20:ssa (78 asuntoa) peruskorjauskustannukset olivat 1838 €/as.m² ja kokonaiskustannukset n. 7,6 miljoonaa euroa. Peruskorjaukset (kuten uudisrakentaminenkin) rahoitetaan pääosin korkotukilainalla.

Maksettava vuokra koostuu pääomavuokrasta (42 % vuokran määrästä), johon kuuluvat mm. lainan lyhennykset ja korot. Loppuosa vuokrasta on ns. hoitomenoja, joita ovat esimerkiksi kiinteistönhoito, lämmitys, sähkö, vesi ja henkilöstökulut. Vuokra määritellään kiinteistökohtaisesti peruskorjauksen kilpailuttamisen jälkeen. Neulamäentie 20:ssä keskimääräinen vuokrankorotus peruskorjauksen jälkeen oli 3,72€/jyvitetty m².

Miten Nikulle valmistuvista uudisrakennuksista ilmoitetaan ja miten uudisrakennuskohteen asuntoja haetaan?

Uudisrakennuskohteissa asunnot ilmoitetaan haettavaksi hyvissä ajoin ennen rakennuksen valmistumista. Asiasta ilmoitetaan mm. Niiralan Kulman www-sivuilla, yhtiön sosiaalisessa mediassa (Facebook- ja Instagram-sivuilla) ja paikallislehdissä. Asuntojen pohjapiirustukset sekä muut lisätiedot asunnoista ja kiinteistöstä julkaistaan tuolloin www-sivuilla. Valintakriteerit ovat samat kuin muihinkin Niiralan Kulman asuntoihin. Tutustu tarkemmin valintaperusteisiin

Avaimista

Mistä saan asunnon avaimet?

Avainten luovutus Kuopion kaupunkikohteisiin

Kuopion Lukkoteam Oy (Tasavallankatu 22, Kuopio) hoitaa asuntojen avainten luovutuksen ja vastaanoton. Liike on avoinna ma–to klo 8–16 ja pe klo 8–15.30.

Uuden asuntosi avaimen saat hakea lukkoliikkeestä vuokrasopimuksen ensimmäisenä voimassaolopäivänä. Hakiessasi avaimia tarvitset mukaasi henkilötodistuksen. Vaihtoehtoisesti voit myös antaa valtakirjan henkilölle, joka pääsee puolestasi noutamaan avaimen.

Avainten luovutus Kuopion maaseutukohteisiin

Maaseutukohteissa (Vehmersalmi, Riistavesi, Hirvilahti, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski) avainten haku ja palautus hoidetaan talon oman kiinteistönhoitajan kanssa. Lisätilattavat avaimet myös maaseudun asuntoihin tilaa asukas itse lukkoliikkeestä. Maaseutukohteista Kurkimäen talojen avaimet hoituvat yllä mainitun lukkoliikkeen kautta!

Lisäavaimet

Jos tarvitset asuntoosi lisää Pulse-, Easy-, Abloy Sento, Excec- tai ILOQ-avaimia, tee niistä lisätilaus ottamalla yhteyttä palveluneuvontaamme: puh. 017 2655 301 (ma–ti ja to–pe klo 9–12) tai sähköpostitse palveluneuvonta@niiralankulma.fi. Asukas maksaa tilaamansa uuden avaimen suoraan lukkoliikkeelle. Ylimääräinen, teetätetty avain jää asuntoon vuokrasuhteen päättyessä.

Kuopion Lukkoteam kartalla:

Avaimet kadonneet?

Ota yhteys omaan kiinteistönhoitajaasi. 

Avaimen joutuminen vieraisiin käsiin on aina turvallisuusriski. Avainta ei tule luovuttaa ulkopuoliselle edes hetkellisesti. Kukin avain on aina vähintään yhtä arvokas kuin sen avaamien ovien takana oleva omaisuuskin.

Älä koskaan laita avaimiisi tunnisteita esim. osoitetta tai huoneistonumeroa!

Avainten luovutus irtisanomistilanteessa

Kun irtisanot asunnon, on yksi avain toimitettava viikkoa ennen vuokrasopimuksen päättymistä Kuopion Lukkoteam Oy:lle. Voit palauttaa avaimen Lukkoteamin aukioloaikoina suoraan liikkeeseen.

Jos ette pysty käymään henkilökohtaisesti lukkoliikkeellä sen aukioloaikoina, voitte palauttaa avaimen kirjekuoressa lukkoliikkeen avainpalautuslaatikkoon. Laittakaa kuoreen nimenne, osoitteenne ja asuntoon jäävien avaimien kappalemäärä.

Maaseutukohteissa (Vehmersalmi, Riistavesi, Hirvilahti, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski) avaimet jätetään asuntoon, ellei toisin sovita. Kurkimäen talojen asuntojen avaimet ja niiden palautus hoituvat Lukkoteamin kautta!

Avaimet unohtuneet kotiin

Mikäli olet unohtanut oman kotiavaimesi sisälle asuntoosi arkipäivänä (ma–to klo 7–15.30, pe klo 7–14.15), niin ota yhteyttä oman alueesi kiinteistönhoitajaan >>

Mikäli unohdus on sattunut muuna aikana tai pyhäpäivänä, ota yhteys päivystäjään >>

Ovenavauksen maksu kiinteistönhoitajan toimesta on 20 euroa ja päivystäjän 65 euroa.

Lukon sarjoitus

Lukon sarjoitus tulee pyytää oman alueesi kiinteistönhoitajalta. Yhteystiedot löytyvät täältä >>

Kierrätys ja jätehuolto

Miten kierrätän materiaalin x, minne vien roskan y?

-Tutustu oman talosi jätekatoksen lajittelumahdollisuuksiin sekä alueen lajitteluasemiin ja kierrätysmahdollisuuksiin.

Jokaisessa Niiralan Kulman jätekatoksessa on seinällä ohje jätteiden lajitteluun. Yksittäisten materiaalien kierrätys- ja lajittelumahdollisuuksiin voit tutustua myös Jätekukon www-sivuilla

 


Jokaisen Niiralan Kulman kiinteistön jätekatoksen seinältä löytyy lajitteluohjeet. (Klikkaa kuva suuremmaksi)

Mitä haittaa on, jos jätän roskapussin tai jotakin tavaraa kiinteistön roskakatoksen lattialle?

Jätekatokseen jätetyt huonekalut ja muut ylimääräiset sinne kuulumattomat tavarat aiheuttavat kiinteistölle aina lisäkustannuksia, koska ne joudutaan kuljettamaan jätekeskukselle erikseen. Kulut näkyvät myös kiinteistön asumiskuluissa = vuokrissa.

Jätekatoksen lattialle jätetyt roskapussit houkuttelevat helposti vahinkoeläimiä kuten hiiriä ja lintuja, jotka levittävät jätteitä ympäriinsä.

Mitä voin laittaa pahvikeräyslaatikkoon ja miksi ne pitää litistää?

Keräyslaatikkoon voi laittaa kaiken puhtaan ja kuivan kartongin ja pahvin kuten:

  • aaltopahvi
  • kartonkitölkit, esim. maitotölkit
  • kuivat ja puhtaat kartonkipakkaukset, mm. muro- ja keksipaketit
  • paperipussit ja –kassit
  • pizzalaatikot ja munakennot
  • kartonkiset kertakäyttöastiat

 

Taita pakkaukset litteiksi ja laita pakkaukset sisäkkäin, jotta ne veisivät mahdollisimman vähän tilaa.

Muovipakkausten keräykseen menevässä pakkauksessa on muitakin materiaaleja kuin muovia, mitä teen?

Jos materiaalit eivät ole toisistaan helposti irrotettavia ja lajiteltavia, kuuluu pakkaus silloin sekajätteeseen.

En tiedä mihin laatikkoon jäte kuuluu, mitä teen?

Jos et tiedä tai olet epävarma mihin jakeeseen jäte kuuluu, laita se silloin sekajäteastiaan.

Mistä tiedän, mikä muovipakkaus kuuluu keräyksen piiriin?

Hyvä nyrkkisääntö on, että muovinkeräykseen kuuluvat ne pakkaukset, jotka ovat aiemmin olleet jonkun tuotteen pakkauksia.

Huomaa, että muovinkeräys koskee tällä hetkellä ainoastaan muovipakkauksia, muut muoviset tavarat ja esineet (esim. muovista tehdyt lelut, pulkat jne) kuuluvat sekajätteeseen.

Kuinka puhdas muovipakkauksen tulee olla? Pesenkö sen ensin?

Huuhtelu viileällä vedellä riittää. Jos pakkaus ei huuhtelemalla puhdistu, laita se sekajätteeseen.

Jätekatoksessa on sikin sokin roskia lattioilla, mitä teen?

Ota yhteys oman talosi kiinteistöhoitajaan >>

Huomaan, että muutkin kuin asukkaat käyttävät talon jätekatosta, mitä teen?

Niiralan Kulman talojen jätekatokset on tarkoitettu ainoastaan Niiralan Kulman asukkaille. Jos huomaat, että talosi jätekatosta käytetään asiattomasti, ota yhteys talosi kiinteistöhoitajaan

Mitä eri jätelajien keräysastioita jätekatoksista löytyy?

Jätelain laaja uudistus astui voimaan 19.7.2021.

Kotitalouksille jätelain uudistus tuo mukanaan entistä parempia jätehuoltopalveluja: pakkausjätteiden ja biojätteen lajittelu sekä erilliskeräys tulee järjestää kaikissa taajamissa kiinteistöillä, joilla on 5 asuinhuoneistoa tai enemmän.

Uudistuneen jätelain mukaisesti kaikkien taajama-alueiden vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöjen tulisi lajitella erikseen 7 eri jätelajia:

  • sekajäte (alueittain käytetään myös termejä poltettava jäte, kuivajäte tai polttokelpoinen jäte)
  • biojäte
  • paperi
  • kartonkipakkaukset
  • muovipakkaukset
  • lasipakkaukset
  • metallipakkaukset

Pakkausjätteen (paperi/kuitu, metalli, lasi, muovi) keräys tulee olla järjestetty 2 vuotta lain voimaantulosta ja biojäte 1 vuoden kuluttua.

Jakeiden keräys järjestetään seuraavien rajojen mukaan:

  • Biojäte- ja kartonkikeräys kiinteistöissä, joissa on vähintään 5 huoneistoa tai enemmän
  • Lasi- ja metallikeräys kiinteistöissä, joissa on väh. 20 huoneistoa
  • Muovinkeräys kiinteistöissä, jossa väh. 40 huoneistoa

Joillain kiinteistöillä on esim. muovipakkausten lajittelua aktiivisemmin tekeviä asukkaita ja tällöin kiinteistölle on asukkaiden toiveista tilattu muovikeräysastia, vaikka min. 40 huoneiston lukumäärä ei täyttyisi. Toiveet pystytään järjestämään tapauskohtaisesti huomioiden mm. keräysauton tyhjennyksen vaatima tila, ajoreitit jne.

Toivomme asukkailta aina yhteydenottoja, jos toiveita ja ehdotuksia oman talon lajitelun parantamiseksi syntyy!

Lue lisää jätelaista täältä >>

 

Isokokoiset jätteet - mitä niille teen?

Varsinkin muuton yhteydessä saattaa syntyä isojakin määriä jätteitä, sekä määrällisesti että kokonsa puolesta. Muutossa tarvittavat pakkaus- ym. materiaalit voi kierrättää ohjeiden mukaan jätekatosten laatikoihin tai oman asuinalueen yhteiskeräyspisteisiin, mutta sohvia ym. isoja huonekaluja ei saa jättää jätekatokseen!
 
Huonekaluille voi tilata esimerkiksi Noutokukko-palvelun
 
Hyväkuntoisia huonekaluja voi antaa hyväntekeväisyyteen. Osalla järjestöistä voi olla myös noutopalvelu. 
 
Myös nettikirpputoreilla käydään aktiivista huonekalukauppaa!
 
Jätekukon jätekeskus ja osa lajitteluasemista ottavat vastaan huonekaluja. Lue lisää Jätekukon nettisivulta >>
 
Joulukuusen voit jättää oman kiinteistösi jätekatoksen viereen - ei kuitenkaan sisälle jätekatokseen.

Minne ongelmajätteet?

Ongelmajätteet eli vaaralliset jätteet (akut, maalit, liuottimet, bensat, palavat aineet jne) toimitetaan aina oman alueen lajitteluasemille

Lisäksi on olemassa erillisiä vastaanottopisteitä vaarallisille jätteille. 

Vaarallisia jätteitä ei koskaan saa jättää talon jätekatoksiin!

Asiaa vedestä

Vesihana/WC-pönttö/patteri tiputtaa, mitä teen?

Vuotavasta vesihanasta, pöntöstä tai patterista tulee välittömästi ilmoittaa omalle kiinteistönhoitajalle

Vuotava wc-pönttö esimerkiksi saattaa vuotaa turhaan vettä jopa 30 l tunnissa, joka tarkoittaa miltei 1 000 € lisälaskua vuodessa!

 

Mitä wc-pönttöön saa laittaa?

Pönttöön saa laittaa vain "sitä itseään". Kaikki muut jätteet, roskat ja ruoantähteet kuuluvat kompostiin, sekajätteisiin tai ongelmajätteisiin (lue kierrätyksen UKK >>).

On väliä, mitä viemäriin laitetaan. Kun pidät viemäriin kuulumattomat ja vaaralliset aineet pois viemäriverkostosta, vähennät vesistöjen ja jätevedenpuhdistamoiden kuormitusta. Ylimääräisiä kustannuksia syntyy myös kiinteistöhuollon tekemistä viemärinavaustöistä.

Tee kuten Pekkarinen: 

Lisää Pekkarisen videita osoitteessa pytty.fi >>

Tutustu myös seuraaviin ohjeisiin:

Ohje wc-pönttöön kuulumattomista asioista (kielet: suomi, ruotsi ja englanti)

Ohje wc-pönttöön kuulumattomista asioista (kielet: venäjä, somali ja arabia)

Vinkki: Tiskaus vesialtaassa vai juoksevan veden alla?

Tiesitkö, että tiskaus vesialtaassa säästää 240 € vuodessa?

  • Tiskaus vesialtaassa 55 €/v (28 l/krt)
  • Tiskaus juoksevan veden alla 295 €/v (150 l /krt)

 

Suosi tiskialtaassa tiskausta! :)

Vinkki: 5 min suihku vai 15 min suihku?

Tiesitkö, että 5 min suihkukerta säästää 236 € vuodessa?

  • Suihku 5 min 118€/v (60 l/krt/pv)
  • Suihku 15 min 354 €/v (180 l/krt/pv)

 

Suosi pääasiassa lyhyitä suihkuja! :)

Vinkki: suihku kiinni saippuoinnin ajaksi

Tiesitkö, että suihkun sulkeminen kehon saippuoinin ajaksi säästää 59 €/vuosi?

  • Suihku 5 min, suihkun sulkeminen saippuoinnin ajaksi 59 €/v (30 l/krt/pv)
  • Suihku 5 min, suihku päällä koko ajan 118 €/v (60 l/krt/pv)

 

Sulje hana saippuoinnin ajaksi! :)

Vinkki: Vedenkulutus hampaiden pesussa

Tiesitkö, että hammaspesu mukitekniikalla säästää 99 € vuodessa?

  • Hammaspesu mukitekniikalla 1 €/v (2 krt/pv)
  • Hammaspesu juoksevan veden alla 100 €/v (2 krt/pv)

 

Suosi mukitekniikkaa! :)

 

Vinkki: täysi vai tyhjä kone?

Tiesitkö, että täyden pyykinpesukoneen käyttäminen säästää 58 € vuodessa?

  • Pyykinpesu, täysi koneellinen 58 €/v (5 krt/vko/60 l/krt)
  • Pyykinpesu, vajaa täyttö 116 €/v (10 krt/vko/60 l/krt)

 

Suosi täysiä koneellisia, niin pyykin- kuin astianpesussakin! :)

 

Vinkki: wc-pöntön huuhtelu

Tiesitkö, että wc-pöntön kevythuutelu säästää 21 € vuodessa?

  • WC-pöntön kevythuuhtelu 28 €/v (7 krt/pv/21 l)
  • WC-pöntön täyshuuhtelu 49 €/v (7 krt/pv/36 l

 

Käytä siis pöntön pienen pisaran kevythuuhtelua aina kuin voit! :)

Miten saan tiedon asuinalueeni vesihäiriöistä?

Joskus vesilaitos tekee tarvittavia huolto- ja korjaustöitä, jotka voivat aiheuttaa häiriöitä tai katkoksia veden tulossa. 

Kuopion Vesi huolehtii kuopiolaisten vesihuollosta. Kuopion Vesi pyrkii tiedottamaan asukkaita mahdollisimman nopeasti. Vesilaitos tiedottaa myös Niiralan Kulman kiinteistöhoitajia, jotka pyrkivät mahdollisimman nopeasti viemään tiedon myös talojen ilmoitustauluille, kun kyse on esim. ennalta tiedetystä katkosta. 

Tieto omaan puhelimeen tekstiviestillä

Kuopion Vesi tarjoaa maksuttoman tekstiviesti- tai sähköpostipalvelun, jolloin saat oman asuinalueesi vesitiedotteet suoraan itsellesi puhelimeen tai sähköpostiin. Ilmoituksen voi tilata suoraan Kuopion Veden asiakaspalvelusta ja  he vastaavat myös palveluun liittyviin kysymyksiin.

Lue lisää aiheesta >>

Asiaa energiasta

Vinkki: täysi vai tyhjä kone?

Tiesitkö, että täyden pyykinpesukoneen käyttäminen säästää 58 € vuodessa?

  • Pyykinpesu, täysi koneellinen 58 €/v (5 krt/vko/60 l/krt)
  • Pyykinpesu, vajaa täyttö 116 €/v (10 krt/vko/60 l/krt)

 

Suosi täysiä koneellisia, niin pyykin- kuin astianpesussakin! :)

 

Vinkki: jääkaapin käyttö

Tiesitkö, että 10 min auki oleva jääkaapin ovi maksaa 22 € ylimääräistä vuodessa sähkölaskussasi?
Jos pidät jääkaapin ovea auki tunnin verran, näkyy se sähkölaskussa 40 € verran. Myös jääkaapin ylitäyttäminen kerryttää sähkölaskuasi, joten jääkaapin siivous säännöllisesti kannattaa - energian ja rahan säästön vuoksi.

Sulje jääkaapin ovin mahdollisimman pian, ja vältä ylitäyttöä! :)

 

Vinkki: uunin käyttö

Tiesitkö, että tunnin päällä oleva uuni kolme kertaa viikossa maksaa 19 €/vuodessa?
Jos uunia lämmitetään 5 tunnin ajan, kustannus sähkölaskussa on 62 €/v.

Hyödynnä uunin jälkilämpö! :)

Vinkki: saunan lämmitys

Tiesitkö, että sähkösaunan lämmittäminen kerran viikossa näkyy sähkölaskussasi 77 € verran vuosittain?

Jos saunaa lämmitetään 3 krt/vko, kustannus on 230 € vuodessa.

Älä lämmitä saunaa turhaan, ja suosi myös talon lenkkisaunavuoroja! :)

Miten saan sähköt uuteen kotiin?

Sähkönmyyntisopimuksen voit tehdä haluamasi sähköntoimittajan kanssa. Säh­kön va­paan osuu­den voit kil­pai­lut­taa ja teh­dä so­pi­muk­sen min­kä tahansa sähköyh­tiön kans­sa. Huomioithan, että saat erilliset laskut sähköenergiasta ja sähkönsiirrosta. Sopimus kannattaa tehdä ajoissa, jotta muuton aikana asunnossa on varmasti sähköt.

 

Vinkkejä joka kodin energiansäästöön

Säästeliäs ja järkevä energiankäyttö kannattaa aina!

Hyödylliset vinkit joka kodin energiansäästöön löydät täältä >>

Vesilaskutus

Kuka lukee vesimittarin?

Vedenkulututuksen lukeman asunnon vesimittarista lukee Niiralan Kulman työntekijä tai kiinteistöhoidon urakoitsija. Asukkaille ilmoitamme erikseen tarkemman ajankohdan. Käynnistä ei tule erillistä veloitusta, eikä asukkaan tarvitse olla läsnä. Uudemmissa tai remontoiduissa kohteissa vesimittarit sijaitsevat asunnon ulkopuolella. Myös tällöin ilmoitamme asukkaille vesimittariluennan ajankohdan.

Vuokrasuhteen päättyessä Niiralan Kulman työntekijä lukee vesimittarin.

Milloin vesimittarit luetaan?

Vesimittarilukema luetaan kaksi kertaa vuodessa, toukokuussa ja marraskuussa. Tarkemmasta ajankohdasta lähetämme erillisen tiedotteen asukkaille, joita asia koskee.

Vuokrasuhteen päättymisen yhteydessä Niiralan Kulman työntekijä lukee mittarin.

Jos vuokrasopimuksesi alkaa toukokuussa tai marraskuussa, ensimmäinen mittariluenta tehdään vasta seuraavan laskutuksen yhteydessä.

Kuinka asunnon vesimittaria luetaan ja missä se sijaitsee?

Niiralan Kulman työntekijät tai urakoitsijat tietävät, missä asunnon vesimittari sijaitsee.
Voit halutessasi seurata myös itse vedenkulutusta huoneistonäytöstä tai vesimittarista. Mittarilukuohjeet löytyvät täältä.

Miten vedestä laskutetaan?

Vesiennakkomaksua peritään 20 €/hlö/kk. Teemme veden tasausluennan toukokuussa ja marraskuussa sekä vuokrasuhteen päättymisen yhteydessä todellisen kulutuksen mukaan.

Touko- ja marraskuun veden tasausluennan jälkeen laskutuksien ja hyvityksien käsittelyssä menee noin 4 viikkoa. 

Kulloinkin voimassa olevat veden hinnat löytyvät täältä: UKK – Vuokrat ja muut maksut.

Laskutuksessa huomioidaan kulloinkin voimassa oleva Kuopion Veden hinnasto. Lämpimän veden yksikkökustannuksessa otetaan lisäksi huomioon vesikuutiometrin lämmittämisestä aiheutuva lämmityskustannus.

Lisätietoja vesimaksuista saat Niiralan Kulman laskutuksesta:

puh. 017 265 5302 (ma–ti ja to–pe klo 9–12) tai sähköpostitse: vuokrat@niiralankulma.fi

Miten luen vesilaskua?

Vesi laskutetaan todellisen kulutuksen mukaan kaksi kertaa vuodessa, toukokuussa ja marraskuussa.

Vesilaskussa huomioidaan maksamasi vesiennakkomaksut mittarinluentapäivään saakka. Kulutuksesi mukaan saat joko hyvitystä maksamistasi vesiennakoista tai maksat lisää.

Esimerkkilasku (esimerkkilaskussa "ilmoittamasi lukema" tarkoittaa Niiralan Kulman työntekijän ilmoittamaa lukemaa):
(avaa uuteen ikkunaan .jpg-kuvana >>)

Lisätietoja vesimaksuista saat laskutus- ja perintätiimiltämme:

Puh. 017 2655 302 (ma–ti ja to–pe klo 9–12) tai sähköpostitse: vuokrat@niiralankulma.fi

Mitä kohteita vesiennakkomaksu ja mittarin luentakäytäntö koskee?

Vesiennakkolaskutus koskee seuraavia kohteita (kohteet aakkosjärjestyksessä):

Arapiantie 1

Gottlundinkatu 5, 7, 9 

Haapaniementie 22

Hatsalankatu 37

Honkaharjunkatu 4

Honkaharjunkatu 6

Hussontie 1

Justeerikuja 4

Kaartokatu 3

Kanavaharjunkatu 9

Karkuntie 2

Kasarmikatu 6

Kaskikatu 8

Keksitie 1

Keksitie 2

Keksitie 8

Keski-Kaari 48

Killisenkatu 7

Kissakuusentie 46

Kumpukatu 8

Lakitie 3

Lapinpaadentie 2

Lapinpaadentie 4

Laurintie 4

Laurintie 5

Lempeläntie 11

Linnanpellonkatu 30

Lohkaretie 22

Lukkarintie 6

Mestarintie 1

Metsurintie 19

Metsurintie 21 A ja B talot

Metsurintie 21 C ja D talot

Miettiläntie 16

Multkankaantie 1

Myllärintie 38

Myllärintie 40

Neulamäentie 20

Neulamäentie 22

Neulastie 6

Niemisjärventie 47

Niiralankatu 8

Paimelantie 1

Palomiehenkatu 2

Peltolantie 4

Pistokatu 1

Pistokatu 3

Puimalantie 1

Pyörönkaari 9

Raviradantie 8

Ruutikellarinkatu 12

Räätälintie 1

Räätälintie 2

Sammonkatu 21

Soikkokuja 7

Syvärintie 45

Taivaanpankontie 10 F

Taivaanpankontie 6

Taivaanpankontie 6 E liiketilat

Taivaanpankontie 8 A

Taivaanpankontie 8 B

Taivaanpankontie 8 C

Taivaanpankontie 8 D

Tasavallankatu 4

Terveystie 1

Untamonkatu 2 ja 4

Urheilukatu 1, 5

Uudenkyläntie 3

Uudispellontie 1

Varsitie 3

Vehkaojantie 18

Vehkaojantie 6

Viljapellontie 8

Minne voin ilmoittaa tilinumeroni vesimaksun palautusta varten?

Jos olet maksanut liikaa vesimaksua ja saat palautusta, voit ilmoittaa tilinumerosi laskutus- ja perintätiimillemme seuraavasti

  • täyttämällä lomakkeen
  • sähköpostilla vuokrat@niiralankulma.fi
    tai
  • postitse osoitteeseen Hatsalankatu 37, 70110 Kuopio, ja kirjaamalla vastaanottajaksi Laskutus- ja perintätiimi / Niiralan Kulma Oy
     

Jos palautettava määrä jää alle 10 euroon, siirtyy se automaattisesti hyvittämään seuraavan kuukauden vuokraa. Voit vähentää hyvityksen itse seuraavan kuukauden vuokrasta. E-laskulla hyvitettävää summaa ei ole huomioitu, joten huomioithan hyvityksen itse.

Jos sinulla on vuokravelkaa, siirrämme hyvityksen kattamaan sitä.

Voinko maksaa ennakkoon jo suurempaa ennakkomaksua?

Kyllä voit. 

Ennakkomaksu on sidoksissa asukkaiksi ilmoitettuun henkilömäärään. Jos perheen henkilömäärässä tapahtuu muutoksia, on vuokralaisen vastuulla ilmoittaa siitä asiakaspalveluun vesiennakkomaksun päivittämistä varten. Voit ilmoittaa asukasmuutoksista myös Asukkaan ePalveluissa

Suuremman ennakkomaksun maksaminen voi olla järkevää esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

  • ensimmäisen vesilaskutuksen yhteydessä tuli lisää maksettavaa
  • lapsi/lapsia asuu kanssasi vuoroviikoin.

 

Maksettu ennakko huomioidaan aina loppulaskussa. Kaksi kertaa vuodessa laskut tasataan, eli sinulle joko palautetaan maksamiasi vesiennakkomaksuja tai maksat vesimaksua jälkikäteen kulutuksesi mukaisesti.

Jos koet ensimmäisen laskutuskauden jälkeen, että kuukausittainen vesiennakkomaksu voisi olla kohdallasi pienempi, voi ennakkomaksua vähentää. Myös tässä tapauksessa ota yhteys Nikun asiakaspalveluun ennakon pienentämiseksi.

Vinkkejä veden säästämiseksi

Energia-asioiden vinkkipankkiin on koottu energian säästön vinkkejä, käytäntöjä ja muuta hyödyllistä tietoa.

Energia-asioiden vinkkipankki

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI